Посещенията на културни мероприятия носят дълголетие

Редовните посещения на театри, музеи и арт галерии могат да ни допринесат да живеем по-дълго, разкрива ново проучване. И колкото по-чести са културните събития в живота ни, толкова по-добре.

Посещенията на културни мероприятия носят дълголетие

Изследователи от Лондонския университетски колеж установили, че рискът от ранна смърт при хората, които консумирали изкуство често (поне веднъж месечно) бил с 31% по-нисък. Дори само веднъж годишно, ходенето на театър или посещението на музей можело да намали този риск с 14 %.



За целите на проучването, учените изследвали данни на 6000 англичани на възраст над 50 години, които участвали в по-мащабно изследване за стареенето. “Докато тютюнопушенето, консумацията на алкохол и липсата на физическо натоварване са добре познати рискови фактори, то благоприятното въздействие върху дълголетието и човешкото здраве на подобни приятни занимания е почти непроучвано”, казва доц. Дейзи Фанкурт от Факултета за изследване на човешкото здраве към Лондонския университетски колеж и автор на изследването, публикувано в Британския медицински журнал и цитирано от CNN.

“Дейностите, свързани с удоволствието, които хората не смятат, че имат връзка със здравето, всъщност помагат за доброто здраве и дълголетието”, сподели още доц. Фанкурт. “Социално-икономическият фактор има значение, но не решаващо”, заключва тя. Според нея досегът с изкуството има социализиращо действие и най-вече играе ролята на буфер срещу стреса като стимулира креативността и помага на хората да са по-адаптивни към променящите се житейски обстоятелства.

Световната здравна организация също отчита подобни резултати – според нейн доклад и пасивното участие, като например да разгледаш една галерия, и активното такова, като да се включиш в певчески хор, имат ползи за доброто общо състояние на човек.

Източник: Радио 1