Честито Рождество Христово!

Рождество Христово е един от най-големите църковни празници в християнския свят

Честито Рождество Христово!

На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.



Празникът се отбелязва на 25 декември и като официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер - последният ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. В него участват коледари - мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги".

На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

Имен ден имат всички, които носят имената Христо, Християн, Християна, Кристина, Радослав и техните производни.