Коледна акция „Дари кръв, бъди надежда за живот!” организира БЧК

Коледна акция „Дари кръв, бъди надежда за живот!” организира БЧК
Коледна акция за кръводаряване организира Българският червен кръст от 16 - 20 декември. Дарената кръв ще помогне на нуждаещи се пациенти в лечебните заведения в област Добрич.

Кръводаряването е в основата за осигуряване на необходимите количества кръв за хора с различни заболявания. Кръводаряването е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. Средно в тялото на възрастен човек се съдържат около 5 литра кръв. Здравите хора могат да даряват, защото организмът им лесно възстановява липсващото количество от 450 мл., без да е необходимо да приемат медикаменти или специална храна.


Всеки здрав човек на възраст от 18 до 60 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 4 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 3 пъти. Целият процес отнема около 40 мин.


Решението за даряване на кръв е лично, дълбоко човешко право и се дължи на собствена убеденост и информираност.


Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ Добрич осигурява безопасността на кръводарителите. Всички консумативи използвани по време на кръвовземането са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.


Дарената от Вас кръв се изследва за хепатит В и С, сифилис, СПИН . Можете да получите резултатите от изследването на кръвта Ви, както и да научите кръвната си група.


След кръводаряване получавате бележка за два дни отпуск, възстановителен пакет, уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите и подарък от Българския Червен кръст.


Работното време на Кръвния центът към МБАЛ - Добрич е всеки делничен ден от 8 до 12 часа.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+