Уникалният златен пръстен, открит при разкопките на нос Калиакра, е изложен в НИМ

Изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” беше открита вчера в Националния исторически музей. Тя представя на широката публика значимите находки на музейните археолози, открити през настоящия сезон.

Уникалният златен пръстен, открит при разкопките на нос Калиакра, е изложен в НИМ

В експозицията за първи път е показан най–впечатляващият предмет от гробните дарове – масивен златен пръстен. Открит в средновековната морска столица на България - Калиакра тази година, под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. 


Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. 

Посетителите ще имат възможността да видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Археолозите определят настоящия сезон като изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки под научно ръководство на проучвателите от НИМ: доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Ивайло Кънев, Павлина Девлова, Панайот Антонов, Илия Киров и Елена Ендарова. Открити са голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди – от късна праистория до българските земи и средновековието.

Изложбата, озаглавена „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”, ще може да бъде разгледана в Кръглата зала на НИМ до 17 февруари 2020 г.