Наталия Бояджиева представя книгата си “Лицата на Филипините” в Добрич

Преподавателят по литература и журналист на свободна практика Наталия Бояджиева ще представи своята книга с разкази “Лицата на Филипините” в Добрич на 12 декември.

Наталия Бояджиева представя книгата си “Лицата на Филипините” в Добрич

Представянето ще се състои в Регионалната библиотека „Дора Габе” от 17.30 часа.



Наталия Бояджиева живее две години във Филипините. Докосната от местната култура на хората там, тя написва 43 документални разказа, събрани в книгата “Лицата на Филипините”.

От пресцентъра на библиотеката посочват, че в тях читателят се чувства увлечен в непринудено оживен разговор за необятните, непознати територии на филипинската душа, за личността и съзнанието.На фокус са жените, техният живот и вътрешен свят – чувства, възприятия, желания и идеи: 

“В същото време ние следваме нашата чувствителна и дръзка водачка, с която се изкачваме уверено по стръмните планински пътеки на Кордилера – до селата а ифугао и висящите ковчези на Сагада, по склоновете на вулкана Пинатубо и до върха на Ангоно със скалните му рисунки от древността. Посрещаме заедно Великден в многомилионна Манила, сред самобичуващите се фанатици, навлизаме и в джунглата – дома на аета”

Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 година във Варна. Завършила е българска и руска филология в Шуменския университет „Константиюн Преславски“. Работила е като преподавател по български език и литература в родния си град.

От 1990 година до днес е и журналист на свободна практика и член на СБЖ – ДЖСП „Д-р Иван Богоров“. През 2007 г. получава награда за интервю в конкурса за журналистическо майсторство „Златният тризъбец“, организиран от Дружеството на журналистите по печата – Варна.

От 25 март 2019 г. е член и на Асоциацията на българските журналисти и писатели пътешественици. От септември 2019 членува и в Световна федерация на журналистите и писателите пътешественици. Участва като делегат и в конгреса на FIJET на остров Родос от 20 – 25 октомври 2019 г.

От 2009 до 2013 г. е кореспондент на сайта „Емигрант БГ“, на радио „Отзвук“ и на вестник „Новият Пулс“. От 2010 г. до момента е кореспондент на интернет радио „Татковина“ от Азия, автор и водещ на рубриката „На пътешествие с Натали“.

В последните осем години участва с документални разкази за Китай и Филипините в годишните антологии на Съюза на свободните писатели – дружество Варна.

Автор е на книгата с разкази за Китай „Светлина от Изтока“, излязла от печат през 2016 от издателство „Българи“. Втората ѝ книга с разкази „Лицата на Филипините“ е издадена от издателство „Ерове“ през 2018 г. Второ издание на „Светлина от Изтока“  излезе от печат през октомври 2019 г – издателството е „Екрие“.