Изложба за Кирил и Методий представят в Българското неделно училище в Рим, създадено от добричлийката Венета Ненкова

Изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, която е част от официалната програма „Европейска столица на културата - Пловдив 2019“ и се посвещава на десетгодишнината от създаването на интернет радио "Татковина“ ще бъде открита днес в голямата аула на Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия.

Изложба за Кирил и Методий представят в Българското неделно училище в Рим, създадено от добричлийката Венета Ненкова

Това сподели за Добрич Онлайн административният директор на училището Венета Ненкова.


В изложбата участват творби на деца както от Българското неделно  училище (БНУ)  в Италия, така  и от Българското неделно училище "Васил Левски" в Александруполис, "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул, Българското училище за роден език в Будапеща (филиал Халастелек), Основното училище с изучаване на български език в Шармелек, Унгария, БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага.



Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОФ "Пловдив 2019" и "Креатив рей" ЕООД.

Българското неделно училище"Асен и Илия Пейкови" се ръководи от Културната асоциация с идеална цел "Паралел 43", създадена от добричлийката Венета Ненкова в Рим през 2014 г. От 2015 година училището е член на Асоциацията на неделните училища в чужбина, а от 2016 г. е вече едно от иновативните училища на България.



През 2016 г. БНУ "Асен и Илия Пейкови" открива филиал и в града Нетуно, в близост до Рим, където се намира една от най-големите български общности на Апенините. През септември 2017 г. към  училището  се присъединява и съществуващото вече такова в Ладисполи, а от 2018 г. филиали бяха отворени в Кастилионе дел Лаго (на границата между Умбрия и Тоскана) и в Салерно.

Венета Ненкова е завършила СУ „Климент Охридски“ в Добрич, с профил музика. По образование е културолог. Специализирала е журналистика и  арт мениджмънт, а в Рим е завършила театрална режисура. Работила е в българската секция на националното радио Rai International до неговото закриване, а след това и като сътрудник в Радио Ватикана. Днес е оторизиран екскурзовод за Рим и Ватикана.  От юли 2018 година е член на Ротари клуб в Добрич. По време на посещението на Папа Франциск у нас през 2019 година, тя беше поканена в Епископската телевизия,  където на живо коментира визитата му.

Автор: Филка Крумова