Димитра Жечкова: „Футболът не е само мъжки спорт!“

Димитра Жечкова е едно от малкото момичета от Добрич, което се занимава с футбол.

Димитра Жечкова: „Футболът не е само мъжки спорт!“

По този спорт се е запалила като дете от брат си – Иван Иванов, който е футболист на ПФК „Черно море“ – Варна в елитната юношеска група до 19 години. Като деца са ритали заедно с баща си пред блока. Преди страстта към футбола да надделее, Димитра е тренирала лека атлетика и бойни изкуства. 



Сега тя е на 15 години и е ученичка е в 9-ти клас във Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ в Добрич. От 5 години тренира редовно. 

„Започнах с отбора на „Добруджа“, а треньор ми беше Светослав Кръстев“, сподели Димитра. „Всичко започна като на шега. Баща ми отиде да попита тогавашния директор на Детско-юношеската школа в Добрич - Валентин Пейчев, дали мога да тренирам с момчетата. Той отговори, че в понеделник, в 6 часа трябва да съм на тренировка“, допълни тя.   Когато си спомня за това очите й грейват. В началото й е било трудно. Момчетата не са й подавали пасове, гледали са я странно. Трябвало е да се докаже. Когато са я опознали като човек и я видели как играе в атака -  до последно, всичко се е променило. „Благодарна съм им, че ме приеха, че се отнасяха към мен с респект и уважение, като една от тях.  Даже бях капитан на отбора! Благодаря им за тази чест!“, каза с усмивка младата футболистка. 


От две години Димитра е картотекирана към женския футболен отбор на Националната спортна академия (НСА) "Васил Левски" – София. Участва в международни контроли с националния отбор и в Европейското първенство за девойки до 17 години, което се проведе в к.к. „Албена”, Каварна и Добрич през лятото на тази година. 

Казва за себе си, че е отговорен човек. Трудно свиква с живота в София. Липсват й семейството, приятелите. Тренира всеки ден по два пъти – предиобед със студентите  - първи или втори курс - на НСА, а следобед – с отбора си. В съботите има мачове. Споделя, че треньорът й - Силвия Радойска – треньор на националния отбор на България за девойки до 19 г. – е прекрасен човек, с когото винаги може да поговори, да сподели, да получи съвет или помощ. Неделята е ден за почивка, но не и за Димитра. Тогава тя започва да учи, защото в края на годината й предстоят изпити в Добрич. Благодарна е на учителите и съучениците си, които й влизат в положението и й помагат. Може би ще се наложи да се прехвърли в софийско училище, но за сега не знае кога и как ще се случи това.

През май месец й предстои лагер с националния отбор, после контролни срещи и октомври месец -  квалификациите за Европейското първенство за девойки до 17 години. Нашите момичета попаднаха в квалификационна група 5 с отборите на Испания, Русия и Армения. Страната ни отново ще бъде домакин на турнира, който ще се проведе от 1 до 9 октомври 2020 година. 


Девойките до 19 години, според жребия за квалификациите, ще играят срещу отборите на Финландия, Исландия и Грузия в група 11, като и тук българките ще  са домакини на срещите, които ще се играят от 20 до 28 октомври 2020 година.

Димитра Жечкова е позитивно настроена за бъдещето на женския футбол в България. Въпреки, че нещата в Добрич се случват бавно, те все пак се случват: „Преди в Добрич е имало женски футболен отбор. Сега се сформира нов такъв -за ученички от първи до шести клас, с треньор Борис Минков. Искам да му благодаря, че прави това, защото спортът взема много, но и дава много,  учи на дисциплина, на точност“,  каза в заключение Димитра Жечкова. 

Автор: Филка Крумова