Засадиха дърво в подкрепа на донорството в градския парк на Добрич

Обществени личности от Добрич засадиха дърво в подкрепа на Националната кампания за донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!, организирана от Министерството на здравеопазването.

Засадиха дърво в подкрепа на донорството в градския парк на Добрич

Инициативата е на Регионалната здравна инспекция, Областния съвет на БЧК и Община Добрич. В засаждането в близост до Розариума в Градския парк „Свети Георги“ се включиха областният управител Красимир Кирилов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.–кметът д-р Емилия Баева, директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова, директорът на МБАЛ „Добрич“ д-р Светозар Байчев, управителят на ДКЦ I д-р Мариян Ананиев и представители на БЧК Добрич. 


Дървото е от вида „Каталпа“ и е символ на любовта и продължението на живота. Видът се характеризира със сърцевидна форма на листата, нежни бели гроздовидни цветове и е един от най – подходящите видове за паркове. Директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова заяви, че по този начин изразяваме почитта си към донорите и техните близки, които вземайки трудното решение след загубата, са спасили човешки живот и благодарност към екипите лекари, извършили трансплантации.

С Националната кампания „Да! За живот!" Министерството на здравеопазването си поставя за задача повишаването на обществената осведоменост относно същността и значението на донорството и трансплантацията. За тази цел са издадени „донорски карти“, от които в област Добрич са доставени 2000 броя. Картите са раздадени с помощта на 120 доброволци от БЧК, които са се включили активно в информационната кампания за донорството.