Пъзел с лика на свети Никола очаква децата в музея в парк „Свети Георги” в Добрич

В продължение на месец музеят в градския парк „Свети Георги" в Добрич ще е пристан на пътуващата изложба на Етнографския музей в Бургас „От свети Никола до Дядо Коледа”.

Пъзел с лика на свети Никола очаква децата в музея в парк „Свети Георги” в Добрич


Експозицията разказва за свети Никола, легендите около него, какъв е той като светец, защо е оприличаван на дядо Коледа и каква е фолклорната мотивация при формиране на празничната обредност на Никулден. Това сподели пред Добрич онлайн уредникът в отдел „Етнография” към Регионалния исторически музей в Бургас Росица Топалова. 

„Свети  Никола е най-благородният и най-щедрият сред светците и може би затова идеята за него прераства или се променя в идеята за дядо Коледа – този, когото всички очакват с нетърпение”, посочи тя. 

Росица Топалова допълни, че свети Никола е бил наречен Чудотворец, защото извършвал безброй много добрини и ги правел с една чудна лекота. „Почитаме го не само, защото е покровител на рибарите, моряците, банкерите и закриля града ни, но и точно, защото в днешно време имаме най-много нужда от благородство и от щедрост. Не случайно в народните представи именно той е светецът, който пие от златна чаша, строи златна черква и плава из морето на златен кораб. Бродейки из моретата той винаги е готов да помогне на нуждаещите се и на хора, изпаднали в беда, на всички, които имат нужда от помощ”, разказа Топалова. Легендите за светецът са много и разнообразни, например когато той разбрал, че беден човек не може да омъжи дъщерите си, защото нямат зестра, тайно подхвърлил торбичка с жълтици, за да може първото, второто и третото момиче да се омъжат. „Затова и всички чакаме с нетърпение веселия старец, за да сбъдне желанията ни и да получим това, от което се нуждаем”, сподели с усмивка уредникът в бургаския музей Росица Топалова.


В изложбата освен легендите за светеца е представен и начина, по който той присъства в изкуството. „Неслучайно сме подготвили интерактивен кът, една мозайка с лика на свети Никола, която е изработена от бургаския художник Николай Дубаров. Тя краси сградата на морското училище. Тази мозайка сме я направили като един огромен пъзел, който децата могат да наредят, парченцата са 205 и мисля, че малчуганите няма никак да се затруднят. За награда ще получат образа на светеца”, издаде Росица Топалова.  Парченцата от пъзела ще очакват децата на Добрич в рамките на месец и всеки, който посети музея ще може да нарежа.

В изложбата е представен още и бургаския Никулден – всички народни обреди и обичаи, които се пресъздават от бургазлии на този дългоочакван от тях ден. „Важна роля в отбелязването на този празник имаме и ние, уредниците в музея, защото приготвяме една празнична трапеза, която обикновено се освещава от митрополит Йоаникий. Тя е богата, защото знаем, че едно нещо когато се възпроизведе обредно, то след това се случва. Богата трапеза – берекет и плодородие през цялата година. По принцип обредната трапеза задължително включва шаран, защото легендата гласи, че свети Никола запушил дупката на пробитата гемия именно с шаран. От толкова  риби в морето точно с шаран и какво прави сухоземния шаран в морето не се знае, но все пак това са легенди”, разказа Топалова.  Шаранът на трапезата трябва задължително да е цял, за да е цяло всичко вкъщи, да е цяло семейството – всички да са заедно, да са здрави и богатството да е цяло.

„Мисля, че днешния ден е подходящ за откриване на изложбата, защото предстоят празниците Света Варвара, Свети Сава и след това Никулден, знаем народната поговорка „Варвара меси, Сава пече, Никола гости гощава”. Заповядайте и мисля, че всеки ще намери своето нещо, изложбата  разкрива представата за светеца и изобщо всичко за свети Никола и бургаския Никулден, погледнато от различни гледни точки, ще видите дори добрата жена на моряка, която гледа към морето и очаква своя мъж”, каза в заключение уредникът от РИМ – Бургас Росица Топалова. 


Изложбата  „От свети Никола до Дядо Коледа” ще бъде официално открита днес, в 17 часа в Музея в градския парк „Свети Георги”.  Тя ще остане да радва жителите и гостите на Добрич в продължение на месец.