Домашни бонбони за възпалено гърло и имунитет

С понижаването на температурите идва и сезонът на настинките и зачервеното гърло. В такива моменти, почти винаги е необходима употребата на спрейове за гърло или пастили за смучене.

Домашни бонбони за възпалено гърло и имунитет

Представяме Ви рецепта за домашни хапчета, които са отлична алтернатива на тези, продавани в аптеките. Освен за облекчаване на симптомите на болното гърло, те могат да бъдат използвани ежедневно и като средство за повишаване на имунитета.



Необходими съставки, за приготвянето на бонбоните:

½ чаша пчелен мед

½ чаша вода

1 с.л. прясно настърган корен от джинджифил

3 с.л лимонов сок

Няколко зърна карамфил

Начин на приготвяне:

В тенджера се слагат водата, джинджифила и карамфила. Държат се 3-4 минути след завирането им и след това се прецеждат от парченцата джинджифил. Течността се връща обратно в тенджерата, като към нея се добавят мед и лимоновия сок. След завиране започва да се образува пяна по повърхността. В този момент съдът се маха от котлона за няколко секунди и след това се връща обратно. Бърка се непрекъснато. Сместа продължава да се слага и маха от котлона, докато не добие карамелен цвят и не стане достатъчно гъста, за оформянето на бонбоните. Когато това стане, пригответе си тавичка с хартия за печене. С помощта на лъжица прехвърляйте малки количества от течността върху хартията, така че да се оформят бонбони с подходяща големина. Изчакайте да се охладят добре и след това поръсете върху тях пудра захар. Това ще предотврати слепването им един за друг и ще ги направи една идея по-сладки. Много важно е, докато оформяте бонбоните, да не използвате вода или мокра лъжица, с цел по-лесно и бързо оформяне. Водата ще развали хомогенността на течността и в последствие ще направи така, че бонбоните да залепват един за друг. Получените пастили може да съхранявате в добре затворен стъклен буркан.