Училището за таланти в Добрич отпразнува 40-годишнината от създаването си с грандиозен концерт

„Училище „Св. Климент Охридски“ - един свят от звуци, багри и движения“ – така започна празничният концерт на училището за таланти в Добрич, което отпразнува 40 години от създаването си.

Училището за таланти в Добрич отпразнува 40-годишнината от създаването си с грандиозен концерт



Tясна се оказа Концертната зала „Добрич“, за да посрещне всички приятели на училището. В тържеството, което премина под наслов „Фамилия Охридски – приятели завинаги“, взеха участие  бивши и настоящи преподаватели и възпитаници, родители и гости. 

Изненадата на вечерта беше певецът Дамян Попов, който е бивш възпитаник на училището. Той поздрави всички с песента „Твоето момче“.  


„40-годишнината на училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде отбелязана на няколко етапа”, сподели за Добрич онлайн временно изпълняващата длъжността директор на учебното заведение Петя Георгиева. „Това е първият концерт под наслов „Фамилия Охридски – приятели завинаги“ и той не е случаен. Всички минали през училището запазват едно топло отношение към него и към изкуството. Голяма част от децата, които понастоящем са ученици при нас, са деца на бивши наши възпитаници. Мисля, че няма по-добра атестация от това, какво дава училището на своите ученици”, допълни тя.

През месец май ще бъде втория концерт, свързан с годишнината на училището, където своя талант ще покажат танцьорите от хореографската паралелка.

Петя Георгиева сподели още, че през септември  рисунки на деца от СУ „Св. Климент Охридски“ са получили награда от конкурс в Япония. „Любопитен факт е, че същите тези рисунки ще бъдат включени в учебниците по изобразително изкуство в Япония. Това е едно признание за таланта на нашите деца и техните преподаватели“, заяви тя. 


Към историята на СУ „Св. Климент Охридски” ни връща неговият бивш директор – Юлияна Герасимова. „Училището е създадено през 1979 година, като откриването му беше в сегашната сграда на Финансово-стопанската гимназия. През декември 1979 година вече се нанесохме в настоящата такава, където учим и работим и днес. В началото учениците бяха около 1300. Първоначално тръгнахме като основно училище, на следващата година то вече беше определено като средно – Единно средно политихническо училище и обучението стана до 11 клас. Броят на учениците нарастна до 3000. На петата година от създаването му се откриха Спортното училище и училище „Дора Габе“ и тогава част от възпитаниците  ни се пренасочиха към тях. Първият директор на училището беше Димитър Илчев, а следващият - Славка Йовкова. 26 години управлявах училището аз, а след това –Маргарита Манева. В момента тя е по майчинство, а длъжността директор се изпълнява от Петя Георгиева”, разказа тя.  

Юлияна Герасимова сподели, че за тези 40 години училището може да се похвали с много постигнати цели, добри резултати, награди и възпитаници, реализирали се както в областта на изкуството, така и в живота. 

„Това са години на зрелостта. Имената, с които можем да се гордеем са много. Не бих могла да изредя всички, но има имена в медийното пространство, които са известни на всички в България. Наши ученици работят в Австрия, Швейцария, Турция, Южна Африка, Китай”, заяви тя. Герасимова сподели, че конкурсите и фестивалите, в които са участвали младите таланти са изключително много и именно това показва какво на практика е професионалното обучение в областта на изкуството. „Първо започнахме с една музикална паралелка, след това обучението се разшири и ние приехме деца в хореографска паралелка, а в последствие дойде времето на синтеза на трите вида изкуства, а именно – музика, хореография и изобразително изкуство, като преминахме от профилирано, в професионално обучение. Това е едно стабилно развитие на училището”, категорична е тя. 

СУ „Св. Климент Охридски“ си партнира с Музикалната академия – София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в  Пловдив и Варненския свободен университет. В училището се провеждат майсторски класове с много известни творци като Валя Балканска, Кирил Стефанов и много други, които по думите на Юлияна Герасимова мотивират учениците и ги карат да търсят висок професионализъм.


Автор: Филка Крумова