Окръжният съд в Добрич гледа дело за укриване и неплащане на данъци в особено големи размери

В Окръжния съд в Добрич започна дело срещу подсъдим за данъчно престъпление.

Окръжният съд в Добрич гледа дело за укриване и неплащане на данъци в особено големи размери

Мъжът е обвинен за това, че в качеството си на представляващ фирма, със седалище и адрес на управление в Добрич, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери - 32 552.57 лева. Прокуратурата твърди, че подсъдимият е потвърдил неистина в справки декларации по ЗДДС, използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органа по приходите ТД на НАП-Варна, офис - Добрич и приспадал неследващ се данъчен кредит. Според обвинението деянието било извършено в периода от 1 юни 2015г. до 30 септември 2016г., при условията на продължавано престъпление.


В първото разпоредително заседание по делото като граждански ищец, представляващ Държавата, беше конституиран министърът на финансите, чрез негов процесуален представител. Съдът допусна за съвместно разглеждане в наказателния процес предявения граждански иск срещу подсъдимия за сумата от 32 552.57 лева, заедно със законната лихва за забава, считано от датата на деянието до окончателното изплащане на сумата.

Подсъдимият и неговият защитник поискаха процесът да премине по реда на съкратеното съдебно следствие – с признаване на всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт. Заявено беше още, че мъжът желае да възстанови вредите, причинени от деянието му, но се нуждае от време за това.

Предвид изложеното, съдът прие, че трябва да отложи делото за максимално допустимия от закона срок и да даде възможност на подсъдимия да изплати дължимата сума, което защитава неговите права и е в интерес на държавата и обществото.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 февруари 2020г., от 9.30 часа.