Ученици от Добрич ще почетат паметта на Йовков с празник на словото и поднасяне на цветя

Шестокласници от клуб „Знаете ли български език?“ в Средното училище „Св. Климент Охридски“ ще припомнят емблематичния разказ на писателя „Белите рози“.

Ученици от Добрич ще почетат паметта на Йовков с празник на словото и поднасяне на цветя

С празник на словото присъстващите ще имат възможност да послушат Йовковите думи и да погостуват в Йовковата бяла страна. След това е предвидено да поднесат бяло цвете пред паметника на писателя. 



Събитието ще се състои на 21 ноември, четвъртък, от 13.15 часа в Дом-паметника в Добрич.

Когато четем Йовковите творби, обикновено попадаме в „бялата страна“ (Васил Попов) на писателя, където вихрено лети белият ескадрон, изстрадалите очи търсят по жицата бялата лястовица, човекът изкупува греха си пред бялата вълчица или двама млади се сбогуват завинаги с букет бели рози.

Отново е ноември. Отново Добрич и Добруджа преживяват Йовковото слово. Отново ще положим своите цветя в нозете на писателя, покланяйки му се доземи. Тази година с бели рози, за да пристъпим в бялата страна на белетриста, за да внесем малко светлина преди една от най-черните дати в българската история – 27 ноември 1919 г., когато и Добруджа е откъсната задълго от окървавеното тяло на родината. Поклон и пред неустрашимата българска войска, за която Йовков написа стотици страници. И се сбогува с войната с букет бели рози.

Д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков”