Безплатни прожекции в кино “Икар” на филми, свързани с българската история

От Община Добрич информират, че на 22 ноември в кино „Икар“ безплатно ще бъдат прожектирани филми, свързани с българската история.

Безплатни прожекции в кино “Икар” на филми, свързани с българската история

Началният час на прожекциите е 18 часа, а представените филми ще бъдат „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ ІІІ и ІV част от Документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“.


Инициативата за безплатни прожекции, свързани с българската история, се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Филмът увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война. Вълнуващ разказ за блестящите български победи при Ниш, Вардарска Македония, Косово поле, Криволак, Чеган, Каймакчалан, Тутракан, Добрич, Кубадин, Кенали, Завоя на Черна, Червената стена, Дойран и др. Третият филм „Леринската операция и Каймакчалан“ с режисьор и сценарист Мария Цветкова разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници в тези битки. 

През август 1916 г. Първата българска армия настъпва срещу съглашенските войски към Лерин и Островското езеро, за да извоюва свобода за поробените българи в Егейска Македония и след яростни боеве достига непристъпните Чегански върхове. След прекратяването на настъплението, 11-и пех. Сливенският полк започва кървавата битка на връх Каймакчалан със сръбските дивизии и пише едни от най-славните страници от военната история на България. 

Четвъртият филм „Тутраканската епопея“, с режисьор Мария Цветкова и сценарист Радослав Симеонов, пресъздава събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа, Тутраканската крепост, считана за непревземаема и наричана гордо от румънското командване „Вердюн на Балканите“ капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним.

Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Автор на поредицата е Мария Цветкова, оператори са Петър Георгиев и Кирил Бациев, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктори са актьорът Пламен Манасиев и Николай Илчев.

 В трета и четвърта част на документалната поредица участват историците акад. Георги Марков, Радослав Симеонов, Петър Бойчев, вицеадмирал Пламен Манушев, авторът на книгата „Каймакъ - Чаланъ“ Красимир Узунов, както и наследници на загинали български герои на фронта, сред които бригаден генерал Явор Матеев, проф. д-р Иван Гаврилов и др.

Във филмите от поредицата са използвани архивни документи и фотографии от Националния военноисторически музей, Държавния военноисторически архив – Велико Търново, Държавната агенция „Архиви“, Военната академия „Г.С.Раковски”, Ведомствения архив на МО, Регионалните исторически музеи в Кюстендил, Благоевград, Добрич, Силистра, Тутракан, Сливен, Ямбол и др.