Изложба на открито под наслов „Родени герои – животът, който предстои“ ще бъде представена в Добрич

По повод Световния ден на недоносените деца в Добрич ще бъде открита пътуващата изложба на Фондация "Нашите недоносени деца" под надслов „Родени герои – животът, който предстои“.

Изложба на открито под наслов „Родени герои – животът, който предстои“ ще бъде представена в Добрич

Експозицията се организира със съдействието на Община Добрич и е посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние.



Това е третият град, след София и Пловдив, в който ще могат да бъдат разгледани снимки на недоносени деца от самото им раждане и първите грижи за тях в неонатологичните отделения, от периодите след изписването им и в последващите етапи от живота им.

Фотографиите, заснети от известния детски фотограф Калина Арсова, носят специални послания и насочват към нуждата от дългосрочно проследяване на здравословното състояние на децата, родени твърде рано и с ниско тегло. „Тези снимки не са просто кадри. Те показват ежедневието на тези деца – низ от консултации и терапии, които са необходими, за да бъде разгърнат пълният им потенциал. Фотосесиите са запечатали ежедневната им борба – за първата глътка въздух, за първата прегръдка, първата крачка… чак до израстването им в хора със собствени семейства и деца“, споделят организаторите от Фондацията.

Целта на изложбата е да привлече вниманието на обществото към все по-актуалния проблем за недоносените деца. През май 2019 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ внесе в Министерството на здравеопазването проект за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“.

Жителите и гостите на Добрич ще имат възможността да разгледат изложбата в периода 14-22 ноември, тя ще бъде подредена на ул. „България“, между Художествената галерия и Международния колеж.