В четири общини в областта кметът е ясен, в четири - ще има балотаж

По данни на Централната избирателна комисия вече са обработени 100% от протоколите от Секционните избирателни комисии в област Добрич.

В четири общини в областта кметът е ясен, в четири - ще има балотаж

В четири от общините кметът ще бъде избран  на втори тур. Това са Добрич, Добричка, Каварна и Тервел.  Общините Балчик, Шабла и Генерал Тошево остават със старите си кметове, а в община Крушари кметът беше избран още на първи тур.


За община Балчик Николай Ангелов, издигнат от Инициативен комитет, е бил подкрепен с 52.80% от подалите своя вот. За опонента му Атанас Атанасов от Местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС) гласувалите са 41.16%.

С 68.25% местните избори за кмет на община Шабла печели Мариян Жечев от ГЕРБ, като втори в класирането е Деян Димитров от БСП с 19.75%. 

В община Генерал Тошево на първи тур печели досегашният кмет Валентин Вълчев Димитров от БСП с 57.14%, втори след него е Коста Костов от Местната коалиция ПП "НИКОЛА ПЕТКОВ".

В община Тервел стана ясно, че  Симеон Георгиев Симеонов  от ПП ГЕРБ води с 7,19%. Той е подкрепен от 39.65%  от имащите право на глас, а за Аксел Невзат Наз-Исмаилова от ДПС са гласували 32.46%.

В община Каварна  Йордан Стоянов Стоянов от местна коалиция ГЕРБ (СДС)  води с 8,2%. За него са гласували 31.96% от подалите своя вот, гласоподавателите, които са подкрепили  Елена Матеева Балтаджиева от  ПП ВМРО са 23.76%. 

В Община Добричка на балотаж отиват Соня Иванова Георгиева от коалиция БСП за България с 36.54% и д-р Ердинч Илияз Хаджиев – с 31.28%.

В община Крушари новият кмет е  Илхан Юсеин Мюстеджеб от ДПС. Бившият председател на ОбС – Крушари е подкрепен от 51.17% от имащите право да гласуват.