Създадоха книжка с военните паметници в Община Добричка, посветена на великите воини, дали живота си за свободата ни

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков представи изданието „Военните паметници на територията на община Добричка” в заседателната зала на общинската администрация днес.

Създадоха книжка с военните паметници в Община Добричка, посветена на великите воини, дали живота си за свободата ни

В брошурата са представени някои от най- известните паметници на територията на общината, които увековечават паметта на воините, загинали за свободата и националното обединение на България по време на Добричката епопея. Целта е да се съхрани за идните поколения паметта за миналото и да се запази жив българския дух и чувството за национална принадлежност.



На представянето присъстваха началникът на Военното окръжие в Добрич кап. II ранг Бисер Бонев, историкът и главен експерт в Министерството на отбраната Радослав Симеонов, който е автор на изданието, председателят на Добрички Общински съвет Пламен Станчев, скулпторът и автор на някои от паметниците в община Добричка Христо Илиев, председателят на Областния съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. от резерва Кольо Димитров, Иван Петров от съюза на ветераните от войните, представители на  Регионалния исторически музей в Добрич, кметове, кметски наместници, общински съветници, читалищни дейци и граждани и гости на Общината. 

„Община Добричка заема едно от челните места в страната по брой на военните паметници на територията си, в  някои от населените места има повече от един паметник. В брошурата са представени най-известните от тях, ние и тези, които идват след нас нямаме право да забравяме геройството и саможертвата на хилядите храбри и доблестни наши предци, загинали по бойните ни полета. Тяхната издръжливост и кураж са истински пример за най-висок патриотизъм и несломим дух. Вечна слава и дълбок поклон пред загиналите във войните българи”, каза с приветственото си слово кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков. Той изказа своята искрена благодарност към автора на текста в брошурата Радослав Симеонов, който е подбрал и снимките, включени в нея и към дарителите, допринесли за изграждането и поддържането на паметниците. 


„За мен е голяма чест и удоволствие да съм автор на текста, защото аз съм човек, свързан с темата за Добричката епопея, с темата за военните паметници и възприех като призвание, че трябва да направя тази брошура. Текстът се роди буквално за няколко часа, защото нещата са ми познати от доста време. Както са казали римляните „Думите отлитат, а написаното остава” и ние трябваше да го направим това нещо, за да може да стигне информация до идните поколения”, заяви пред присъстващите авторът на изданието Радослав Симеонов. 

В книжката са описани едни от най-известните военни паметници в община Добричка, а на корицата на брошурата е сложена снимка от освещаването на новопостроения паметник край с. Драганово през 1917 година, който се предполага, че е най-старият в общината. 

„Тази снимка се оказа разковничето на изненадата лично за мен, защото когато тръгнах да подбирам снимки попаднах на нещо, което може да промени историята. В досегашните ни представи най-старият военен паметник на територията на община Добричка беше този в село Росеново, който е посветен на загиналите войници от 36 пехотен Козлодуйски пехотен полк, сега във връзка с  подготовката на тази брошура аз попаднах на снимка, която представя един военен паметник, който, мисля, че е бил по-ранен от този и се е намирал между с. Драганово и Опанец. В далечната 1992-93  година дойдоха хора от Опанец и ми съобщиха,че в мерата около селото се търкаля един военен паметник, който беше доста обезобразен, аз реших да го прибера в музея и до ден днешен стои във военното гробище. Той може да се счита за първия военен паметник на територията на община Добричка”, сподели пред присъстващите Радослав Симеонов. 


Брошурата „Военните паметници на територията на община Добричка” ще бъде предоставена в кметствата, библиотеките и читалищата в община Добричка.