Около 500 милиона лева ще бъде ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година

На откриването на новия компютърен томограф в МБАЛ-Добрич здравният министър Кирил Ананиев сподели пред журналисти, че ръстът на разходите за здравеопазване през 2020-а година се очаква да бъде около 500 милиона лева.

Около 500 милиона лева ще бъде ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година

Той добави, че само ръстът на Националната здравноосигурителна каса е 395 милиона лева. Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерския съвет.  



Ананиев уточни, че Министерството на здравеопазването подготвя нова наредба за основния пакет дейности, които се покриват от Здравната каса, съобразена с препоръките на Върховния административен съд, който отмени съществуващата.  

Здравният министър увери, че новата наредба ще бъде готова преди започването на новата финансова година, тъй като там се определя пакетът от дейности, финансирани от Националната здравноосигурителна каса. 

Кирил Ананиев коментира и недостига на кадри:

“По отношение на медицинските специалисти правим промяна в Наредба 1 за специализациите, в която са предвидени средства за специализация на млади лекари в дефицитни специалности и за региони, в които има недостиг на кадри. Добрич попада в тези региони. Всяка година с Министерството на образованието предвиждаме увеличение на броя на студентите медици и на професионалистите по здравни грижи”

Новият 32-срезов компютърен томограф в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е на стойност 600 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването. Тържественото откриване започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев и отец Стоян.

Директорът на МБАЛ - Добрич д-р Светозар Байчев даде статистика, свързана с броя на изследванията, направени с настоящия действащ скенер в лечебното заведение. През миналата година изследванията са били около 3 850 на брой, за 2017-а над 4 197, а за първите девет месеца на 2019-а около 3 195.