МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: Йордан Апостолов: Искам да управлявам Добрич така, че след около 1400 дни да мога да кажа какво съм свършил във всеки един

Кандидатът за кмет на Община Добрич Йордан Апостолов набеляза част от проблемите на града в редица срещи с хора и представители на местния бизнес

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: Йордан Апостолов: Искам да управлявам Добрич така, че след около 1400 дни да мога да кажа какво съм свършил във всеки един

„По време на предизборни кампании ставаме свидетели на редица празни обещания, които не могат да бъдат реализирани и това е повече от ясно, стига да се замислим“, категоричен е Йордан Апостолов. Той  даде конкретен пример с програмата на кандидата за кмет от коалиция ГЕРБ СДС Надежда Петкова и изрази недоумението си как очаква да я реализира, при положение че грубата сметка говори за финансов ресурс от поне 100 милиона лева. „Добрич дори не може да поеме подобни инвестиции. Написаното в книжката на ГЕРБ няма как да се случи в рамките на урбанизираната ни територия“, сподели Апостолов. Според него не е ясно кой ще инвестира подобни пари в града ни. Затова, по думите му, човек трябва да внимава със заявленията си и да следва една много точно направена програма, която да не се отнася за следващите четири години, а да е разпределена за по-кратки срокове. Само така хората ще могат да видят какво реално е свършено, без да трябва да се чака да изтече целият мандат на едно местно управление. 



Тези и други въпроси той е обсъдил и при срещата си с екипа на ЧСИ Лучия Тасева. „Младите професионалисти там ме питаха как ще могат един ден да ми търсят отговорност за обещания, които не съм спазил“. Интересували са се  и защо обществото не е получило отговори на въпросите около закупуването на злополучния скенер на ДКЦ 2, довело почти до фалит здравното заведение. Апостолов припомни, че прокуратурата тогава е излязла с обяснението, че става въпрос за колективна безотговорност и в крайна сметка тогавашният кмет Детелина Николова не е била санкционирана. Според него управляващите не могат да разчитат на кратката памет на хората или на това, че голяма част от тях ще емигрират от града ни и няма да потърсят един ден сметка за несвършената работа. „Затова казвам на всички, че аз не обещавам, говоря за нещата, от които разбирам и за онова, което зная, че може да се свърши“, категоричен е Апостолов.  Кметът не трябва да си стои на стола, той трябва да е навън по улиците, тротоарите и сред хората поне  за час всеки ден, смята Апостолов.  Той заяви, че желанието му е като кмет на община Добрич да може да каже след около 1400 дни какво е свършил във всеки един от тях. 

По време на срещите си с хората и бизнеса в Добрич Апостолов отново се е сблъскал с доказателства в какво лошо състояние е транспортната схема на града ни. Той изведе като пример липсата на осветление и тротоари около предприятия в Добрич, което затруднява служителите да стигнат до работните си места. В същото време общестевният транспорт също не се движи до тези фирми, въпреки че те са в рамките на урбанизираната територия на града. 

Според Апостолов крайно време е общината и фирмите да започнат да работят в сътрудничество. Ако нещо трябва да бъде изградено като инфраструктура, което да е от полза за някое предприятие, но общината няма достатъчното средства, то проектът да бъде с общо финансиране. „По този начин и самата фирма ще си пази инвестицията, ще се грижи за нея, защото няма да е получила нещо наготово“.

Проблем на града ни, според Йордан Апостолов, са и недобре реализираните проекти. Фрапиращ пример за това е ремонтът на централната градска алея. По думите му, единственият изход  от ситуацията е всичко направено преди пет години да бъде изринато с багер и направено отново. „Но знаете ли колко е трудно да поискаш от Европа пари за проект, който е направен само преди пет години? Подобни ремонти се предполага да издържат във времето за поне 15-20 години. Как да кажем на европейския данъкоплатец, че понеже не сме си свършили добре работата, сега отново ще му искаме от парите“, попита Апостолов. По думите му проблем в проектите ни е и тяхната устойчивост и даде за пример проекта за новото отопление на Дом-паметника „Йордан Йовков“ и липсата на пари, за да се платят сметките на същото това ново отопление. „За успешен се смята онзи проект, който е реализиран икономически добре и след приключването му ефектът от него е постоянен“, заяви кандидатът за кмет Йордан Апостолов. 

Според Йордан Апостолов трябва да се направи регистър на фирмите, които могат да участват в Закона за обществените поръчки и да се изискват референции за тях, на база на предишните им участия по различни проекти. Само така една община може да се справи с този закон и да се старае да избере наистина най-добрата фирма, а не просто най-ниската като цена оферта. 

Той обърна внимание по време на срещите си с граждани и бизнеса на Добрич и на въпроса с разхищаването на общински средства. На Пенсионерския клуб в квартал „Христо Ботев“  е преотстъпено за ползване помещение, за което Община Добрич плаща наем от 350 лева месечно, подчерта той. Според него  сградата първо не заслужава подобен наем и второ общината не е изпълнила обещанието си тя да бъде санирана. В същото време възрастните хора споделят пред Апостолов, че в близост има достатъчно общински сгради, включително и затвореното училище „Бачо Киро“ и там съвсем спокойно може да бъде обособено място за техните срещи. „Да обещаеш, че ще санираш частна сграда, за мен означава, че ти си готов да заявяваш готовност за всичко, без да си дадеш ясна сметка какво реално можеш да изпълниш.“  

Йордан Апостолов е категоричен, че в управлението трябва да влязат хора, които да не харчат с лека ръка обществен ресурс, а да се отнасят с него с внимание и грижа. 

 

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!