МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: Йордан Апостолов: Да превърнем недостатъците в предимства, а предимствата да надграждаме

Създаване на бизнес съвет за привличане на инвестиции в Добрич предвижда в управленската си програма кандидатът за кмет на общината от коалиция НФСБ Йордан Апостолов.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: Йордан Апостолов: Да превърнем недостатъците в предимства, а предимствата да надграждаме

Всички единодушно се обединяват около намерението да се положат усилия за привличането на инвестиции в Община Добрич. Как смятате, че може да се реализира тази идея?


От изключително голямо значение за мен е създаването на бизнес съвет на инвестициите в Добрич. Знаете с колко много градове имаме подписано споразумение за побратимяване, но кога сме си говорили с тях за бизнес? Идват техни представители тук, наши съветници от време на време ги посещават за развлечение и с това свършва взаимодействието между побратимените градове. През годините пропуснахме възможности да се побратимим с градове от Финландия и Испания например и да вземем техния модел на развитие. Ние трябва да имаме хъса и енергията да отидем и да си вземем  най-доброто, за да го приложим и в нашия град. Големите фирми търсят терени. Ние имаме създадена една икономическа зона, предоставена ни от държавата, но какво се случва с нея? Има изградено само едно предприятие. Вземете примера на Шумен, в момента те искат създаване на нова икономическа зона на площ  от 350 декара. 

Имаме ли необходимите условия за подобно икономическо развитие?

Разбира се, че имаме. Големият ни  недостатък  е липсата на магистрала, минаваща близо до Добрич и това е пречка за част от инвеститорите. Но пък имаме голямото преимущество да сме близо до пристанища, да сме пресечна точка между север и юг. Затова казвам, че всички недостатъци трябва да ги превърнем в предимства, а предимствата  да надградим. 

Ние сме и център на една туристическа област, но като че ли и това предимство не успяваме да го надградим.

Това, което преди десетилетия е направено със стария ни град например, е прекрасна форма на развитие и надграждане. Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“ предоставя възможност на гражданите и гостите на града да посетят много туристически обекти, съсредоточени на едно място. Но ние не успяваме да се възползваме изцяло от това прекрасно място и почти не виждаме поток от туристи там. Дюкяните и занаятчийските ни работилници останаха съвсем малко, повечето помещения са превърнати в обикновени търговски обекти или са затворени. Трябва да се научим да си стопанисваме обектите по начин, по който те да могат да бъдат действащи и да привличат туристите.