Трябва ли работодателят да регулира изказванията на служителите във Фейсбук?

Новата среда за общуване в социалните мрежи, предимно във Фейсбук, е една от задачите, които Конфедерацията на независимите синдикати в България си е поставила да проучи.

Трябва ли работодателят да регулира изказванията на служителите във Фейсбук?

Това стана ясно днес на пресконференция с вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов и националния секретар Тодор Капитанов в Добрич. Те представиха проект “Парламент на работеща България”, който цели да дискутира дали е необходима регулация при поведението на работниците в социалните мрежи, както и стреса на работното място. Двете теми са избрани след национално социологическо проучване. 



“Участието на работодатели и работещи във фейсбук поражда трудовоправни проблеми”, каза Чавдар Христов. Според вицепрезидента на КНСБ ключов фактор е и самоконтролът в поведението на човек в социалните мрежи. 

За пример бяха дадени проблеми в сферата на труда, породени от изявления в социалната мрежа. Тодор Капитанов сподели за рехабилитатор от Павел баня, който е бил уволнен след споделяне на работната му заплата в размер на 388 лева във фейсбук. По думите му много често хората злепоставят и своите колеги чрез арогантни коментари. 

Капитанов подчерта, че действията от личния профил оказват влияние на работната среда и допълни, че няма правила, които трябва да се спазвани от използващите социалните мрежи. 

Секретарят на КНСБ даде статистика, че 87 на сто от колегите на работа са свързани в мрежата. През работната седмица потребителите са най-активни между 13 и 15 часа. 

В Западна Европа по-големите компании имат политика за поведение на работниците в социалните мрежи. Целта е да бъде облагородена средата на общуване. 

“КНСБ не може да си позволи да подеме кампания за въвеждането на какъвто и да е вид регулация или препоръки, без да обсъди в широк формат желанията на работещите и работодателите”, подчерта Тодор Капитанов. 

Стресът на работното място е втората тема, на която проектът на КНСБ обръща внимание. 

Според синдикатите мобилните връзки трябва да имат граница. След приключване на работното време, служителите винаги могат да бъдат потърсени по мобилния телефон от своя работодател. Синдикатите определят това като “оставане на работа, след приключване на работа”, което води до стрес и  нарушаване на баланса между трудов и семеен живот. В някои страни, като например Франция, вече са въведени правила и в тази посока. 

По данни на Националния статистически институт 50% от болничните в България са заради “прегаряне” на работното място, а 30% от служителите  предпочитат да напуснат поради същата причина. 

Добрич е поредният град, в който КНСБ провежда среща по проект “Парламент на работеща България”. Идеята е след националната им обиколка да се направи доклад за  политики, законодателни промени и препоръки към държавата и неправителствения сектор.