Ученици от Добрич проведоха открит урок във Военното гробище - музей

Ученици от Добрич проведоха открит урок във Военното гробище - музей
В рамките на проекта mAPP my Europe ученици от СУ „Димитър Талев" посетиха Военното гробище - музей в град Добрич.

Младите хора разгледаха с интерес експозицията, посветена на Добричката епопея 1916 г. Уредникът Цветан Сашев ги запозна с участието на България в Първата световна война и действията на Трета българска армия на добруджанския фронт. Специално място в разказа бе отделено на боевете при Тутракан и Добрич, влезли в историята като Тутраканска и Добричка епопеи. Учениците положиха цветя на гробове на загинали войници и офицери в паметната битка за Добруджа.


Припомняме, че Военно гробище–музей в град Добрич е най-голямото на територията на България от Първата световна война. В него са погребани войни от 6 национални армии и четири вероизповедания. През годините съвместни грижи за опазването и популяризирането на обекта полагат Община град Добрич и Регионален исторически музей Добрич.


През 2019 година приключи проект NETWORLD по Програма „Дунав 2014-2020“, по който музеят в Добрич е партньор. Дейностите по проекта са насочени към запазване на мултикултурното наследство от времето на Първата световна война в страните от региона на река Дунав.


От 21 март 2019 г., със заповед на зам.-министъра на културата Мемориалният комплекс „Военно гробище–музей, град Добрич“, който е групова историческа и архитектурно – строителна недвижима културна ценност от Новото време, е обявен с категория „НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ“.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+