Първият международен шампионат по пица стартира във Варна

Основната цел на състезанието е да даде тласък на българите да се явяват на международни надпревари.

Първият международен шампионат по пица стартира във Варна
Първият международен шампионат по пица за Купата на България стартира във Варна. Събитието се организира от Асоциацията на българските пицари и неговия председател Радостин Кирязов - единственият българин, който участва активно в международни шампионати.

Основната цел на състезанието е да даде тласък на българите да се явяват на международни надпревари. Победителят ще спечели златна лопатка като трофей от шампионата и ще получи възможността да участва в Световния шампионат през 2012 г. в Италия. Останалите, които се класират от второ до пето място, ще могат да изберат в кой европейски кръг да се включат. Европейският шампионат се  организира в 12 различни града на континента. Амбицията е Варна да се превърне в столица на пицата за България и да се нареди сред градовете в шампионата.

Участниците в днешното състезание ще показват умения в приготвянето на класическа пица, която е с кръгла форма, диаметър от 33 сантиметра и дебелина на блата в края не повече от 1 сантиметър. Организаторите ще им предоставят брашно, вода, мая, сол, доматен сос и моцарела, а те ще имат възможността да покажат креативност чрез останалите продукти, които сами ще трябва да си осигурят.

Зрителите на състезанието ще станат свидетели и на акробатично шоу пица, в което отбори ще показват номера и умения с блатове. Шампионатът ще се състои на входа на Морската градина и ще започне в 10.00 часа. Присъстващите ще могат да вкусят от майсторските изпълнения на състезателите.