Йордан Апостолов: Транспортната схема на Добрич е пример за хаос и липса на ангажирана по проблема местна власт от години

Съществуващата таранспортна схема на Добрич е пример за хаос и безотговорност, продължила през годините, заяви кандидатът за кмет на Община Добрич Йордан Апостолов по време на среща с бизнеса в града.

Йордан Апостолов: Транспортната  схема на Добрич е пример за хаос и липса на ангажирана по проблема местна власт от години

„Всеки светофар свети сам за себе си“, коментира Йордан Апостолов. По думите му има готов проект, който може да бъде веднага внедрен  и който притежава т.нар. умни светофари. Идеята на проекта е те да се управляват от камери, които да наблюдават потока от автомобили и да решават къде и за колко време да пуснат потока от превозни средства. 



„Един от нашите кандидат общински съветници участва в разработването на такава транспортна схема в друг град на България, тоест това не е утопия“, заяви Апостолов и изрази възмущението си от това, че на предстояща извънредна сесия ще се взема решение за нова транспортна схема на Добрич, която ще обвърже следващия кмет на Добрич с изпълнението й.

Това, по думите му, е поредно доказателство, че сегашното ръководство на община Добрич се опитва да върже ръцете с определени проекти следващата местна власт. 

Йордан Апостолов набеляза и още един проблем, свързан с транспорта в Добрич. Според него градът ни е изолиран и от програмата за екологичен транспорт. „Чрез Министерството на околната среда и водите ние имаме възможност да получим автобуси, които се движат на водород, метан и електричество. Заради некоректно попълнени документи обаче Добрич е изключен от тази програма“, уточни той.

Според него огромната грешка, която е допусната, е, че Добрич се счита за един от най-чистите и зелени градове, но това се дължи само и единствено на факта, че станциите за засичане на замърсяването са сложени около паркове и слабо натоварени улици по решение на Детелина Николова.

„Картинката ще е съвсем друга, ако преместим тези станции по натоварените кръстовища. И затова, докато Добрич се счита за зелен и чист град, той няма и възможност да участва в подобна програма за екологичен обществен транспорт.  Ние сме постигнали договорка с Министерството на транспорта, което е партньор по този проект, да бъде оставено свободно място за Добрич.

Поемем ли управлението на общината, ние веднага ще изместим и станциите, за да получим реалните резултати. Ако данните покажат, че има замърсяване, Добрич ще се върне на пистата, за да може да участва по Оперативната програма за екологичен транспорт“, заяви Апостолов. 

По темата за транспорта Апостолов направи и още едно уточнение. По думите му изнесената миналата седмица информация, че Министерски съвет е отпуснал нова сума за ремонт на пътя Добрич – Албена е лъжа и уточни, че става въпрос за парите, които се дължат за вече извършените ремонтни дейности.

„Фирмите тогава бяха натиснати да направят ремонта без пари, а да им бъде разплатено след две години“, заяви той и допълни, че това са именно тези пари. Той уточни, че хората са останали с впечатлението, че ще бъде ремонтирана и втората част от пътя, но реално такъв ремонт засега не се предвижда.

 

 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!