ЕС ще ограничи вноса на пилешко месо от Украйна

Европейският съюз ще предприеме мерки за ограничаване растежа на внос на пилешко месо от Украйна.

ЕС ще ограничи вноса на пилешко месо от Украйна

Депутатите на аграрната комисия в Европейския парламент одобриха за Украйна безмитна квота от максимум 50 хиляди тона годишно.



Преди няколко години Европейският съюз и Украйна подписаха търговско споразумение, което позволи на черноморската страна да внася големи количества определени видове продукти от пилешко месо без заплащане на вносни мита. Става въпрос за пилешки гърди.

През пролетта на тази година Брюксел и Киев проведоха преговори по този въпрос, по време на които определиха тази квота от 50 хиляди тона. Поради предстоящите избори за Европейски парламент този въпрос не беше обсъждан, но сега новият състав на Аграрната комисия одобри квотата. Гласуването в пленарна зала се очаква скоро.

При обсъждането на този въпрос стана ясно, че някои депутати настояват за въвеждането на защитен механизъм, който да предпази европейските птицевъди от прекомерен внос на евтини продукти от Украйна.

Европейската комисия също иска напълно да затвори тази вратичка в търговското споразумение.

Според председателя на комисията по международна търговия 50 хил. Тона не са малко, но са напълно приемливи на фона на общ внос на пиле от 800 хиляди тона годишно с износ от 2 милиона тона, отбелязва kazaZerno.kz.

Освен това от следващата година Украйна ще се придържа към всички стандарти на Европейския съюз за защита на животните в птицевъдството, така че в бъдеще конкуренцията да бъде честна.