Йордан Апостолов: Изпълнените през последните години проекти в Добрич са без никакъв контрол

За променения към по-зле облик на град Добрич и проблемите при изпълнението на важни за града проекти говори кандидатът за кмет на Община Добрич Йордан Апостолов по време на среща с бизнеса.

Йордан Апостолов: Изпълнените през последните години проекти в Добрич са без никакъв контрол

Дълги години Добрич беше управляван безлично и независимо, че се парадира с изпълнението на редица проекти, всички виждаме как се изпълняват те – недовършени тротоарни настилки, отвратително качество на това, което се прави“, заяви Апостолов.



Той уточни, че са проведени редица срещи с представители на ВиК Добрич, от които е станало ясно, че самото дружество не може да бъде обвинявано за лошото изпълнение на водния проект, тъй като то няма контролни функции и припомни, че възложител по проекта е Община Добрич.

Това е безумие. Вместо да има колаборация между общината като възложител и ВиК оператора, който впоследствие ще оперира с изградената мрежа, то е изолирано.

Като недопустимо нарушение Апостолов определи и факта, че квартал Добротица е стоял с дни без вода, под претекст, че се изграждат нови връзки. Той предупреди, че когато колекторът, който отива към пречиствателната станция, наближи Околовръстното и пречиствателната станция „Врачанци“, ще станем свидетели на огромна изненада – ВиК колекторът ще излезе на 3 метра над повърхността. Причината, според него, е в грешка в проекта.

Този воден проект струва на гражданите на Добрич 625 лв. на линеен метър. Моите опоненти ще се оправдаят, че това са обществени поръчки, при които е избрана най-ниската цена.Но аз искам да ги попитам къде е контролът?

По думите му, който и да е следващият кметски екип, той ще бъде изправен пред много трудни поне две години заради последиците от лошото изпълнение на водния проект. Друг вече направен проект, който е пример за недобре свършена работа, според Йордан Апостолов, е проектът за обновяването на центъра на Добрич.

„За съжаление, ако община Добрич възрази преди да е изтекъл гаранционният срок от пет години срещу начина на изпълнение, то тя ще трябва да отговаря пред Управляващия орган и ще се наложи да връща цялата субсидия, която е от около 5 милиона лева. Тоест, ние сме принудени в момента да мълчим и да не изкарваме наяве некачествената работа, защото в противен случай ще се бръкне в джоба на всички добричлии, за да се върне субсидията“, категоричен е Йордан Апостолов.

Според него центърът трябва да се изрине от багерите и да се направи нов проект. „За съжаление, ставаме смешни в очите на европейските ни партньори. Една такава градска среда се оформя минимум за 20-25 години напред.

Апостолов припомни, че още когато е започнало изпълнението на проекта за центъра, той е прогнозирал, че до една година ще се наложи да махаме онова, което е сложено. „Центърът ни е пример за некачествено и безотговорно свършена работа“, категоричен е Апостолов.