Военна техника и бойно стрелково оръжие представят в кампанията "Бъди войник" в центъра на Добрич утре

Националната информационна кампания "Бъди войник" на Министерството на отбраната за популяризиране на военната професия ще гостува в Добрич на 10 октомври.

Военна техника и бойно стрелково оръжие представят в кампанията "Бъди войник" в центъра на Добрич утре

Това съобщи за Добрич онлайн зам.-началникът на Военното окръжие майор Генади Генов. Кампанията се провежда във всички областни градове и три общински центъра в България. 


Инициативата цели да бъдат привлечени кандидати за военна служба като желаещите ще имат възможността на място да се запознаят с условията за кандидатстване, социалния  статут на военнослужещия и бъдещото професионално развитие във Въоръжените сили на България. Другите основни цели са да се постави армията във фокуса на общественото внимание и да се изгради патриотично възпитание на младите българи. 

Майор Генов сподели и посланията, които носи кампанията „Бъди войник”. „Българската армия е стълб на държавността, символ на добродетели като патриотизъм и отговорност, също така тя винаги е била с традиционно висок рейтинг. В армията се работи в екип, който се основава на взаимно доверие и приятелство”, каза той. 

Рокерите от Добрич подкрепиха инициативата като облякоха тениски с логото и надпис "Бъди войник" на официалното закриване на Мотосезон 2019.


Военна техника ще бъде разположена на площад „Демокрация” на 10 октомври, в 16 часа.  Ще бъдат представени автомобили с повишена проходимост, бронирана машина „Пустинна котка” на Военна полиция, военна техника от Сухопътни войски, лодка от Военноморските сили, снаряжение и екипировка, водолазно и алпийско военно оборудване, бойно стрелково оръжие - автомат „Калашников”, снайперски пушки и пистолети. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до тях, да се снимат, да подържат оръжията в ръце и да ги видят отблизо. 

Представители на Специалните сили ще направят демонстрации на задачи, които се изпълняват в градски условия. Курсанти от Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен ще представят пред добричлии техники на ръкопашен бой. 

Пред входа на Драматичния театър „Йордан Йовков” ще бъде организирана информационна борса, в която кандидатите ще могат да получат информация относно Въоръжените сили и начините за кандидатстване. 

В рамките на кампанията ще бъдат подредени две изложби. В 16:15 часа, във фоайето на ДТ „Йордан Йовков” Регионалният исторически музей ще представи експозицията „Добруджа 1940 година – възвръщане на Южна Добруджа“, а от 17:30 часа 46 пехотен Добрички полк към НД „Традиция“ ще представи екипировката и въоръжението на Българската войска през XIX и XX век в Музей на открито на пл. „Демокрация”.

В 17 часа, по центъра на града ще премине Шествие на мажоретния състав при Средно училище по изкуствата „Св. Климент Охридски“ – Добрич, под звуците на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

От 18:30 часа ще се състои празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на Военноморските сили, спортен клуб „Алексия“ и изпълнители от Студио за поп-рок певци „Сарандев“. 

Националната информационна кампания „Бъди войник” ще завърши с впечатляващо пиротехническо шоу в небето над  Добрич.