Изложба представя освобождението на Добруджа по време на Първата световна война

Фотоизложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916 – 1917 г." е подредена в музея в градския парк „Св. Георги".

Изложба представя освобождението на Добруджа по време на Първата световна война

Богатият снимков материал показва победният поход на българската армия на добруджанския фронт по време на Първата световна война. Специално място е отделено на боевете при Тутракан от 5-6 септември 1916 г. и Добрич от 5-7 септември 1916 г., влезли в историята като Тутраканска и Добричка епопеи. Проследяват се бойните действия в Северна Добруджа и освобождението на цялата област от румънска окупация. 


Автори на изложбата са Радослав Симеонов – главен експерт в Дирекция „Социална политика" към Министерството на отбраната и Петър Бойчев – директор на Историческия музей в Тутракан. Използваните снимки са от фондовете на Регионалния исторически музей в Добрич и Историческия музей в Тутракан, както и от частни колекции. Изложбата е част от интерактивната образователна игра „Търси се Добруджа".

Експозицията е част от проект NETWORLD, по Програма „Дунав 2014 – 2020", по който Регионалният исторически музей в Добрич работи.