Набират проекти за "Красива България"

Проект „Красива България”на Министерството на труда и социалната политика стартира кампания за набиране на проекти, които ще се финансират през 2020 г.

Набират проекти за "Красива България"

През следващата година по инициативата ще се подкрепят предложения за подобряване на обществената среда в населените места, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип.


Допустимите кандидати са общини, областни управители, държавни институции, контролни органи, които са собственици на обектите, включени в проектните предложения. Документи могат да се подават от 1 октомври до 6 януари 2020 година.

Мерките, по които може да се кандидатства в кампанията са три.

Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места” е насочена към подпомагане развитието на устойчива, свързана и достъпна обществена среда. По мярката се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, включително със статут на недвижима културна ценност, които са за обществено обслужване в областта на администрацията, културата и изкуствата, спорта и социалния туризъм.

Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура” цели осигуряване на подходяща и рентабилна образователна и здравна инфраструктура и оптимизация и модернизация на социалната инфраструктура, предоставяща услуги от нерезидентен тип. По мярката се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, включително със статут на недвижима културна ценност, които са за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването и предоставянето на социални услуги от нерезидентен тип.

Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип”е създадена за подобряване на условията на живот на групи в неравностойно положение чрез обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, които заменят институционалната грижа. Допускат се строително-монтажни/ремонтни работи в съществуващи сгради или самостоятелни обекти в тях, или ново строителство за предоставяне на социални услуги от резидентен тип. По тази мярка не се допускат обекти със статут на недвижима културна ценност.

По трите мерки може да се финансира и благоустрояване на прилежащите външни пространства на съответните сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които същите са разположени.

И по трите мерки ще се финансират проекти с бюджет между 60 000 и 400 000 лв. с ДДС.

По мерки М01 и М02 от „Красива България”ще се отпускат най-много 120 000 лв. с ДДС за проектно предложение. Съфинансирането от кандидата трябва да е най-малко 50% от общия му бюджет.

По мярка М02-01 максималната сума, която ще се отпуска от „Красива България”,ще е 180 000 лв. с ДДС за проект. Кандидатите ще трябва да осигурят най-малко 30% от общия бюджет.

Подробна информация за условията за кандидатстване по време на кампанията може да се намери в интернет-страницата на ПКБ: www.beautifulbulgaria.com (файл с наименование „Обява Кампания 2020”).