Отпускат още 14,5 млн. лв. за саниране на сгради в 28 български града, сред които Генерал Тошево

28 български общини ще имат достъп до 14,5 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради.

Отпускат още 14,5 млн. лв. за саниране на сгради в 28 български града, сред които Генерал Тошево

Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез Оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.) по мярката "Енергийна ефективност в периферните райони-3". Насоки за кандидатстване по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  са публикувани за обществено обсъждане, заедно с проекти на документи по процедурата чрез подбор на проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“. Проектът на насоки за кандидатстване включва условията за кандидатстване условия за изпълнение на проектните предложения.


Основна цел е с инвестицията да се повиши енергийната ефективност на обществените сгради и жилищния сектор в опорните центрове от 4-то ниво, съгласно Националната концепция за пространствено  развитие на България за периода 2013-2025 г.  Това са  градовете: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан, Червен бряг.

Процедурата „Енергийна ефективност в периферните райони-3“ е с индикативен общ бюджет от 14,5 млн. лв., като окончателният размер средствата ще бъде определен при публикуване на Насоките за кандидатстване. 

Безвъзмездната финансова помощ ще се предоставя на база подбор на проектни предложения, класирани по критерии, които отчитат намаляването на емисиите на СО2, ефективност и целесъобразност на инвестицията за енергийна ефективност и др. Основните дейности са насочени към изпълнение на мерки за енергийна ефективност в допустими за финансиране публични сгради на държавната и общинската администрация, както и към общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и в многофамилни жилищни сгради. 

Общините ще могат да кандидатстват с проекти към края на годината. Ще се финансират мерки за повишаване на енергийна ефективност на сградите, като целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, намаляване на разходите за отопление, обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на експлоатация и др.