Окръжен съд остави под домашен арест обвиняеми за опит за палеж на автомобил

Окръжен съд – Добрич потвърди наложената на 25-годишната Соня Г.Б. и 24-годишния Добромир Т. Б. мярка за неотклонение домашен арест.

Окръжен съд остави под домашен арест обвиняеми за опит за палеж на автомобил
Те са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП за това, че на 28.08.2011 г. в Добрич, в съучастие, а за Соня Б. и като подбудител и помагач, са запалили лек автомобил БМВ Х5, собственост на 32-годишен добричлия, чрез поставено взривно самоделно запалително устройство, като деянието е останало в стадия на опита, поради независещи от дейците причини.

На 01.09.2011 г. Районен съд – Добрич, е взел спрямо всеки от тях мярка за неотклонение домашен арест.

Соня обжалва пред въззивната съдебна инстанция определението на първоинстанционния съд с аргумент, че мярката за неотклонание е необосновано тежка и недопустима. Според адвоката й, не може да се направи обосновано предположение, че тя е автор на деянието, за което й е повдигнато обвинение, нито съществува опасност тя да се укрие или да извърши друго престъпление. Защитникът оспорва, дали уговарянето за извършване на престъплението, може да й бъде вменено като вина. Той посочи чистото съдебно минало, добрите характеристични данни и факта, че неговата подзащитна работи и помоли за по-лека мярка за неотклонение.

Представителят на Окръжна прокуратура се противопостави на искането, предвид високата обществена опасност на деянието и последователността и непоколебимостта, с която е участвала Соня в него.

Районна прокуратура – Добрич, протестира определената на Добромир мярка за неотклонение, като некореспондираща със събраните по делото данни за обществената опасност на извършеното от него. Държавното обвинение пледира, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за неговото авторство на престъплението, както и съществува опасност той да се укрие или да извърши друго деяние. Двамата са си разпределили ролите в съучастническата си дейност и хладнокръвно са поставили самоделно взривно устройство на обществено място в близост до обществени сгради и автомобили, без да отчетат последиците, които биха настъпили от деянието им, посочва районният прокурор.

Адвокатът на Добромир пледира, че постановената мярка е правилна и законосъобразна. Той изтъкна съдействието, което неговият подзащитен е оказал на разследващия орган добрите му характеристични данни.

Окръжен съд – Добрич, като взе предвид представените по делото доказателства, становищата на страните и високата обществена опасност на деянието, потвърди наложената на Соня и Добромир мярка за неотклонение домашен арест.

Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.

Соня е от Добрич, има средно образование, не е омъжена, собственик е на фирма, не е осъждана.

Добромир е от Добрич, има средно образование, не е женен, работи, има чисто съдебно минало.