Студенти на Националната музикална академия с концерт на „Виа Понтика”днес

Жителите и гостите на Балчик ще имат възможността да чуят изключителни музиканти от Сърбия и България и да се срещнат със звездата на театъра и киното – Мария Статулова, която гостува на „Виа Понтика”.

Студенти на Националната музикална академия с концерт на „Виа Понтика”днес

В съботната вечер на 14 септември в храма „Св. св. Константин и Елена“, Гръцката църква, в Балчик ще се проведе концертът на възпитаниците на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ Калоян Русев – виолончело, Николай Желязков – пиано, Красена Велкова – мецосопран, Марчо Апостолов – тенор и доц. д-р Елена Каралийска – пиано. Музикалното събитие е с начален час 18.00 и ще бъде посветено на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров и 200 години от рождението на Станислав Монюшко.


Неделният афиш на международния форум включва две събития. 

В 18.00 часа в Каменна зала в ДКИ КЦ “Двореца“ ще започне инструменталният камерен концерт на Квартет Класически китари „4G’s”. Студенти от Факултета за изкуства в

Университета в Ниш – Сърбия, ще представят произведения на Братислав Златкович, Пьотър Илич Чайковски, Пауло Белинати, Кларис Асад, Шигеру Мацуока, Йохан Пахелбел.

За 20.00 часа е предвидено началото на прожекцията на филма на режисьора Галина Кралева „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич”. Една продукция на „Кулев филм продукция” с подкрепата на НФЦ/НДК/ Аудио видео „Орфей”. Продуцент на лентата е Анри Кулев. Сценарист - Влади Киров, оператор - Светла Ганева. Във филма участват Люба Маричкова, Илка Зафирова, Мария Статулова, Диана Райнова, Анани Явашев, Асен Шопов, Георги Данаилов, Георги Мишев, Кирил Маричков, Иван Веселинов, Христо Мутафчиев.

 „Поне за миг да полетя” е филм-портрет за една изключителна фигура на българската култура – универсалния Иван Андонов (1934-2011).

На прожекцията ще присъстват съпругата на Иван Андонов – Люба Маричкова, звездата на българския театър и кино Мария Статулова и режисьорът на филма - Галина Кралева.