Венцислав Велков: Не мисля, че има нещо, което да ме накара да се откажа от пожарникарската професия

26-годишният Венцислав Николаев Велков, завършил във Финансово-стопанската гимназия “Васил Левски” в Добрич, работи в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Венцислав Велков: Не мисля, че има нещо, което да ме накара да се откажа от пожарникарската професия

На 14-и септември българските огнеборци честват своя професионален празник. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14-и септември през 1905 година. През 1995 г. с решение на Министерския съвет датата е обявена за професионален празник на служителите на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.




Във връзка с професионалния празник Добрич Онлайн покани на интервю един млад пожарникар, устремен в своето поприще. От три години Венцислав Велков е пълноправен член на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич.  Два са основните мотиви, които са го подтикнали да кандидатства за тази работа. Първият е, че пожарникарството е изключително хуманна професия, която се грижи за обществото, осигурява безопасността на хората, тяхното имущество, а понякога дори и на домашните им любимци. Като човек, който обича спорта, адреналина и физическото натоварване е решил, че това е прекрасна възможност да избере тази професия.


При първоначалното му кандидатстване в пожарната, Венцислав не е бил одобрен. Добричлията е решил да не се отказва и е опитал втори път, когато е останал удовлетворен от крайния резултат.  Венцислав сподели, че един от хората, изпитвали притеснение относно започването му на тази работа, е била неговата майка. Първоначално е била скептично настроена, защото професията е рискова, но последствие е срещнал подкрепата на неговите близки приятели и роднини.  

„Всеки, който желае да стане пожарникар или независимо по кой път да поеме в своя живот, просто не трябва да се отказва.  С постоянство и воля се постигат всички цели. Човек трябва да отстоява докрай своите амбиции“, смята пожарникарят.


Венцислав беше категоричен, че като малък винаги е искал да бъде футболист и никога не си е представял, че ще се реализира като пожарникар. Мечтите и целите му са били изцяло насочени към спорта. „Винаги съм казвал, че ако имам възможност за ден да изживея мечтата си, бих зарязал всичко. Дойде моментът, в който пожарникарството  измести тази страст. Не мисля, че има нещо, което да ме накара да се откажа от това да съм в полза на населението. Сравнително късно се насочих към тази професия, но не съжалявам, а точно обратното“, заяви Венцислав.

Според него професията му се доближава до футбола, тъй като е колективна. Като пример даде това, че във футбола човек е зависим от своите съотборници, а в пожарникарската професия от колегите си.

Венцислав отбеляза, че физическата подготовка е от изключително значение за професията му. Точно заради това всеки ден след рутинната проверка на техниката, правят упражнения и занятия, които целят подобряването на физическото състояние на екипа. Упражненията включват изкачване на щурмова стълба, което се е превърнало в негово хоби.   


Венцислав призна, че при сигнал за пожар, страхът винаги съществува. „Нормално да го има, той е част от нас. Това е една изключително рискова професия. Когато се спазват последователността на действията и се ползват нужните предпазни средства, тогава рискът е сведен до минимум“, уточни той.

Освен това Венцислав е част от представителния отбор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич. Екипът се състои от 10 пожарникари и е сформиран от преди около година, тъй като предишните състезатели са се отказали. Отборът взема участия на състезания с дирекции от други градове. Ходят на лагери, подготвят се и тренират.

На 24 септември добричкият екип ще участва в състезание „Купа Одесос“, което ще се проведе във Варна. За него участие са заявили както представители на дирекции от други градове, така и от чужбина. В състезанието ще бъдат засечени шестте най-добри времена от отбор на кула и пътека, участниците ще преминат 400 метра щафета и отборно бойно разгръщане.

140 км плуване, колоездене и бягане ще премине Венцислав от Добрич в триатлон

Както Добрич Онлайн писа Венцислав Велков взе участие в най-големия ултра крос триатлон в България „Лъвско сърце“. Целта на добричлията беше успешно да  премине предизвикателствата, които са 3 км плуване, 116 км планинско колоездене и 21 км бягане. Венцислав се е представил достойно и е успял да завърши успешно триатлона.