800 гр. плод и зеленчук на ден ни пазят от рак и слабо сърце

Храните богати на флавоноиди могат да увеличат имунната защита на организма както от рак, така и от слабо сърце. Това е един от основните изводи, посочени в научна статия, публикувана в списание Nature Communications.

800 гр. плод и зеленчук на ден ни пазят от рак и слабо сърце

Авторите на труда са направили изследване сред 53 000 датчани за период от 23 години. От това става ясно, че хората, които са се хранили с повече храни богат на флавоноиди, са изложени на риск от двете болести в много по-голяма степен от онези, които не са консумирали такива храни.


Учените смятат, че при консумация на 500 мг флавоноиди на ден човешкият организъм може да бъде защитен от болест на сърцето, а при прием на 1 000 мг може да се получи добра защита от рак. Съвсем реалистично е такива количества да се приемат чрез ежедневното меню, посочва д-р Уилям Ли, автор на книгата „Яж, за да победиш болестта: Новата наука за самолекуване на тялото“.

Особено богати на флавоноиди са ябълките и зеленият чай. Те съдържат много полезни вещества, които са известни със свойството да помагат при възпаления. Освен това са богати на антиоксиданти, важни за човешкото здраве.

Полезното въздействие на флавоноидите е особено важно за хора, които злоупотребяват с алкохол или цигари, се казва още в изследването, направено от екип от учени в Edith Cowan University, Австралия.

Резултатите от изследването би трябвало да допринесат за това, хората да консумират повече плодове и зеленчуци, особено ако са изложени на риск от рак или болест на сърцето, посочва докторантът Никола Бондоно, цитиран от freshplaza.com. Тежката статистика показва, че всяка година около 7,8 млн. хора по света умират всяка година при пропуснати възможности да повишат приема на плодове и зеленчуци в менюто си.