„Добруджа“ препъна „Локо“ /Сф/ и е на 1/16-финал за купа „България“

Добричлии очакват „Ботев“ /Враца/ на стадион „Дружба“ навръх празника на града

„Добруджа“ препъна „Локо“ /Сф/ и е на 1/16-финал за купа „България“

Футболистите на „Добруджа“ излязоха с чест в едно от най-сериозните предизвикателства от началото на сезона. В мач от предварителната фаза на турнира за Купата на България добричлии се наложиха с минималното 1:0 у дома над втородивизионния „Локомотив“ /София/ и си проправиха път в следващия кръг на надпреварата. Избраниците на треньора Светослав Петров проявиха старание, тактическа дисциплина, но наред с това в известна степен имаха спортен шанс и късмет, които обикновено са на страната на този, желаещ повече победата. Решителното попадение за „жълто-зелените“ в съперниковата врата заби Галин Стоянов още в 10-ата минута.



В оставащите минути до края на двубоя столичните „железничари“ владееха повече топката и създадоха няколко отлични възможности за гол, но топката така и не навести вратата на Димитър Илиев. Добруджанци нанесоха решителния си удар още в началните минути, когато централният нападател Галин Стоянов оползотвори прецизен извеждащ пас на Антоан Вълчев и останал очи в очи с Цветомир Витков не сгреши – 1:0. Шест минути след това съдията от Велико Търново Георги Гинчев подмина дузпа в полза на домакините за нарушение в нак. поле срещу Денис Кадир. Това, като че ли, стресна столичния тим, който изнесе играта в по-предни позиции и започна да търси изравнително попадение. В 27-ата мин. възможност за това се откри пред Тодор Траянов, чийто шут профуча на метър от страничния стълб. До почивката близо 500-те зрители по трибуните не видяха нови попадения и статуквото се запази.

През второто полувреме локомотивци осъществиха териториален натиск, но грешаха при завършващия удар. Домакините от своя страна разчитаха на контраатаки. В 60-ата мин. Симеон Митев излезе на чиста позиция, за да стреля в ръцете на вратаря. Малко след това Денис Кадир проби по левия фланг и навлезе в съперниковото нак. поле, но ударът му от малък ъгъл бе париран. С всяка изминала минута софиянци започнаха да играят по-настъпателно, като те изпуснаха отлична възможност в 83-ата мин. В нея Димитър Георгиев се пребори за висока топка и стреля с глава, но коженото кълбо срещна гредата. Във финалните епизоди от двубоя домакините се бранеха организирано и без паника, което в крайна сметка им позволи да продължат напред в турнира. В 1/16-финалите на надпревара лидерът в Североизточна трета лига се изправя срещу „Ботев“ /Враца/. Мачът с елитния тим е навръх празника на Добрич – 25 септември.  

За „Добруджа“ играха: Д. Илиев, Ив. Вихренов, М. Венков, М. Дичев, Г. Топалов, С. Митев, Д. Кадир /77 - Ал. Георгиев/, Т. Паланков, Г. Стоянов, Ан. Вълчев /46 - Ян. Андреев/, Кр. Пешков /90 - Ст. Митев/.