В личните стопанства ще се отглеждат до 3 прасета

Всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, заяви Десислава Танева

В личните стопанства ще се отглеждат до 3 прасета

Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат част от мерките за биосигурност, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на африканската чума по свинете (АЧС).


Промените в нормативната уредба се очаква да станат факт до края на годината, информира в кулоарите на Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в редовния парламентарен контрол. 

"Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата", коментира министърът, цитирана от БТА.

Танева поясни, че до края на месеца трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. Тя обясни, че целта е следващата година всяка домашна свиня да е в мерки за биосигурност, като отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища на болестта, благодарение взетите мерки. 

По думите й пикът на заболяването е летният сезон и целта е следващият летен сезон да бъде посрещнат със значителна депопулация на резервоара на африканската чума – дивата свиня и обхванати в мерки за биосигурност домашни свине.

Източник: БТВ