Националният проект „Аз съм Българка!“ гостува с фотоизложба в "Двореца" в Балчик

На 6 септември 2019 година от 18 часа в Държавен културен институт и културен център „Двореца“ – Балчик ще бъде представена във фотоизложба втората част от авторския проект „Аз съм Българка!“ на габровския фотограф Радослав Първанов.

Националният проект „Аз съм Българка!“ гостува с фотоизложба в "Двореца" в Балчик

Поводът е деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.


„Аз съм Българка!“ – Продължението естествено допълва първата част, създадена и промотирана от младия творец в периода 2016-2018 година. След изключителния успех на националния проект, представен над 15 пъти пред широка аудитория на места като Народното събрание на Република България, „Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове, миналото лято изложбата му напуска пределите на страната, за да вземе участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано.

Родолюбивата идея завладява младия автор още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинния Пловдив. Цялата 2016 година той посвещава на заснемането на сюжетите от първата част на проекта си. Целта на "Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката (Авторът специално изписва тази дума с главна буква!) и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни. Фолклорните модели на Радослав Първанов са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Продължението на Национален проект „Аз съм Българка!“ е поредният щрих, оказващ съществено въздействие върху националното самочувствие на хиляди българи от различни възрасти, докоснали се до идеята на проекта. Да избереш да популяризираш родната история, откъсвайки се от съвремието, като стъпваш на традицията и фолклора по въздействащ начин и показваш образа на млада, красива и творяща някое от фолклорните ни изкуства българка, е дръзко и трудно начинание. Вече по отъпкан път Радослав Първанов реализира с лекота сюжетите един след друг.

Представителната изложба включва 30 снимки със сюжетите от Продължението на Национален проект „Аз съм Българка!“, както и анонс за ценностите и поставените цели на втората част. Създаден е филм, пренасящ зрителите в деня и часа на мястото на снимките, като привилегията да видят 20-минутната лента имат единствено посетителите на изложбите. Авторът прави своя подарък с този жест като довършителен щрих в разказа за историята на това патриотично начинание на група млади българи, посветили се на опазването и популяризирането на традициите ни и богатото ни духовно наследство.

Филмът е озвучен със създадена по идея на Радослав Първанов авторска музика, дело на Иван Петков – DJ 89, нашумял със сполучливата си електронна музика с етно мотиви. Мелодията „Аз съм Българка!“ е уникална и може да бъде чута единствено във филма. Създаден е и специален вариант на видеото с продължителността на песента, за да се постигне цялостно изживяване на музикалния продукт.

Официалното представяне на идеята пред публиката в Балчик ще се състои точно в деня на обявяването на Съединението. Изложбата ще остане в ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик до 30 септември. След това ще гостува в Севлиево, в Народното събрание на Република България и Трявна.

Авторът Радослав Първанов, участниците и любезните домакини от ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик, ви очакват на 6 септември в галерия “Тихото гнездо” на официалната премиера на втората част от Национален проект „Аз съм Българка!“. Прекрасна възможност да се потопите в една различна българска атмосфера и да видите красотата на заобикалящата ни родна история под различен ъгъл.