Правим консерви с по-скъпи домати това лято

Доматите от открити площи се търгуват с 23% над цените от същото време на миналата година, когато са се продавали по борсите на страната за около левче, констатират експерти.

Правим консерви с по-скъпи домати това лято

Днес консервните домати се продават за 1,23 лв., сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Към момента оранжерийните червени зеленчуци се продават на същите нива от 1,60 лв/кг, както е било и през 2018 г. Според специалистите основното обяснение за повишението на цената на полските домати се дължи на климатичните промени през пролетта, които доведоха до леко закъснение в изнасянето на продукцията на пазара, както и увеличението на търсенето на конкретни сортове домати.



Поради забавяне в реколтата от пипери, търговията и с този зеленчук се  осъществява на по-високи стойности спрямо същия момент предишната година. Зелените чушки повишават цената си с около 14%, като през 2019 г. те се търгуват за 1,15 лв/кг, докато през 2018 г. те са стрували 1,01 лв на борсата. При червените пипери на годишна база увеличението е от около 6%, но на седмична се отчита намаление с около 5%, казват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В момента червените чушки струват средно по 1,44 лв/кг, докато преди година са се търгували на 1,36 лв/кг на тържищата.

Поради добрата реколта от дини, пъпеши и праскови през 2019 г. на годишна база се отчита намаление в стойността на продуктите. При дините спадът е около 7%, при прасковите е 16,5%, докато пъпешите държат първенството с 26,5% по-ниски цени спрямо 2018 г.