Творби от областния кръг на конкурса „С очите си видях бедата“ представят в библиотеката в Добрич

Регионалната библиотека „Дора Габе” представя творби от областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“, съобщиха от културната институция.

Творби от областния кръг на конкурса „С очите си видях бедата“ представят в библиотеката в Добрич

Тази година по темата са работили деца и младежи от 6 до 16-годишна възраст от общините Тервел, Добрич, Шабла, Балчик, Крушари и Каварна. Допуснатите до областния кръг рисунки са били 69, а 41 от тях са класирали за участие в Международния кръг, който ще се проведе през октомври в София. 


От класираните рисунки във фоайето на библиотеката в Добрич е експонирана изложба.

В своите творби участниците са изразили придобити знания за оцеляване при различните бедствия, нарисували са образа на пожарникари и спасители, които всеки ден се борят с „бедата”, помагат на пострадали и спасяват човешки живот.

Експозицията е посветена на 14 септември – Ден на пожарната безопасност и защитата на населението в Република България.

Организатори на областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“ са Регионалната дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич, Регионалната библиотека “Дора Габе” и Регионалното управление на образованието в Добрич.

Конкурсът е бил организиран за първи път през 2002 год. по инициатива на Държавната агенция „Гражданска защита”. През  2006 год. той е прераснал в Международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа.