Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Наталия

Днес православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия

Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Наталия

Двамата са живеели в Никомидия по време на управлението на римския император Максимиан. Той е споменаван в историята като жесток гонител на християните.


Един от близките хора на императора е бил Адриан - член на преторията, знатен и богат човек, както и езичник. Когато е станал свидетел на жестоките мъчения на християните, разбрал за божествената истина.

Адриан застанал сред преторията и казал на писарите, които записвали имената на осъдените на смърт християни, да включат и неговото име, защото и той повярвал в Христос и с радост искал да умре за него. Императорът Максимиан се опитал да откаже Адриан от новата религия и го подложил на жестоки мъчения.

Наталия, съпругата на Адриан, била християнка. Тя докрай останала до мъжа си и не спирала да го поддържа и въодушевлява сред изтезанията, на които го подлагали заради вярата му в Христа. Наталия прекарала времето си с Адриан в тъмницата, прислужвайки на мъчениците като е измивала раните им.

Адриан не се отказал от вярата си и напуснал този свят като християнин. Скоро след смъртта на съпруга си, Наталия се поминала при гроба му. Тя била причислена от Църквата към лика на мъчениците, тъй като послужила с любов на християните.

Имен ден празнуват и Адриана, Адриян, Адрияна, Наташа и Натали.