Охраняем ли е охраняемият плаж на къмпинг “Добруджа” в Шабла?

Плажуващи на плажа на къмпинг „Добруджа“, община Шабла, алармираха за неспазване на безопасността, както от гостите на морския бряг, така и от наетите спасители.

Охраняем ли е охраняемият плаж на къмпинг “Добруджа” в Шабла?

Днес, заради силно вълнение и бурен вятър,  флагът на плажа на къмпинг “Добруджа” е бил червен, въпреки това хора във водата не са липсвали, а спасителите не са били на своите постове.



Те в продължение на часове не са сигнализирали нито веднъж на къпещите се да излязат от морето, не са били и на постовете си, за да наблюдават какво се случва във водата. Един от спасителите, чиято анонимност ще запазим, си е позволил дори да се къпе в морето със свои приятели, да престоява твърде дълго време на сянка в къщичката на медицинския център на плажа. Както можете да видите на снимките, по-късно се е присъединил към колегата си на съседния пост, за да си говорят. 


Лице на име Момчил, непожелало да се представи с фамилията си, но твърдящо, че е наемател на плажа сподели, че в средата на сезона е трудно да бъдат намерени други спасители и е поставен в ситуацията да разчита на наличните двама, които дори и според него, не изпълняват работните си ангажименти и не осигуряват безопасността на плажа. Разгоаряхме по телефона и с наемателя на близкото заведение, Желязко Сарандев, който отговаря за наемането на спасителите. Според него, служителите му са си вършили работата по най-добрия начин, но хората сами са си виновни, че не изпълняват указанията на червения флаг и въпреки него, влизат във водата. На въпроса ни как са изпълнявали задълженията си, като дори не са на постовете си, той не пожела да отговори.  Г-н Сарандев на свой ред зададе следният въпрос: „Вие какво искате, да хващаме къпещите се за краката и принудително да ги изваждаме на пясъка ли?“. Ние също не успяхме да му отговорим на така зададения въпрос.


Още веднъж напомняме, че плажуващите са длъжни да спазват нарежданията на спасителите относно влизането в морето. Ако човек влезе във водата при червен флаг, а спасителят му даде сигнал да излезе, той следва да се съобрази с разпореждането.