Изпратени са проби за Африканска чума от блъснати диви прасета около село Житница

Две проби за заболяването Африканса чума са били изпратени от блъснати диви прасета около село Житница.

Изпратени са проби за Африканска чума от блъснати диви прасета около село Житница

Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов на заседание на епизоотична комисия, представлявана от областния управител Красимир Кирилов.


Пробите от двете диви прасета са изпратени в Националната референтна лаборатория. Д-р Каменов посочи, че днес следобед ще има информация за тях. Той увери, че всички други направени проби за Африканска чума на диви прасета до момента са отрицателни. 

Според заповедта на областния управител, с която превантивно беше обявено бедствено положение, всяко открито  незаклано прасе подлежи на принудително умъртвяване и загробване. При проверките за отглеждане на прасета в т.нар. “заден двор” експертите са срещнали опити за укриване на животни. В село Златия, община Добричка, рускиня е заклала около три от прасетата си, а останалите шест е скрила. След претърсвания те са били намерени и умъртвени.

Към момента ликвидираните домашни прасета в област Добрич са около 1 300 на брой. Около 1 505 са подадените заявления за обезщетения, като те ще бъдат по 300 лева на стопанство. 

Утре директорите на Областните дирекции по безопасност на храните в България ще се срещнат с министъра на земеделието Десислава Танева в Стара Загора. “Надявам се да има нови разяснения по отношение на това как в бъдеще ще протекат мерките и борбата с Африканската чума”, каза д-р Каменов. Той посочи още, че към момента ситуацията при индустриалните свинекомплекси е нормална. Вземат се кръвни проби от животните през 15 дни. 

Припомняме, че превантивното бедственото положение в област Добрич е обявено до 2 септември във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната вследствие от заболяването Африканска чума по свинете.