Светослав Петров: Първостепенната задача е свързана със стабилизирането на ФК „Добруджа“

300 хил. лева са задълженията на клуба, бюджета за 2019 г. е изхарчен в рамките на четири месеца

Светослав Петров: Първостепенната задача е свързана със стабилизирането на ФК „Добруджа“

В навечерието на новото първенство в Североизточна трета лига, в което мъжкия тим на „Добруджа“ ще вземе участие, главният мениджър и старши треньор Светослав Петров даде пресконференция на стадион „Дружба“. По време на нея той сподели очакванията си за представянето в шампионата, както засегна някои наболели въпроси, касаещи бъдещото развитие на клуба.


Първостепенна задача пред ръководството на ФК „Добруджа“ е да стабилизира клуба, защото финансовото му състояние не е никак добро. Трябва да направим необходимото и всички да обединим усилия, за да може да ни има на футболната карта до следващия бюджет, който ще бъде приет в началото на 2020 година. Казвам това, защото задълженията до момента са в рамките на 300 хил. лева. В общи линии те са изхарчени за около четири месеца, в това число влизат и парите, предвидени в бюджета до края на 2019 г. Във въпросната сума попада заем от „Жилфонд инвест“, който трябва да бъде погасен с атрактивна фиксирана лихва, задължения към НАП, заеми - предоставени от стари членове на УС, транспорт, неизплатени заплати и т.н. Новият Управителен съвет осигури 40 хил. лева за покриване на належащи разходи, за да не бъде блокирана дейността на клуба, като върху него пада основно тежестта за оцеляването до Нова година. Лошото е, че членовете на ръководството се събират все по-трудно, а на последното насрочено заседание в началото на седмицата се явиха само двама. Това бяха председателя и представител на феновете, не скри загрижеността си Св. Петров.

Вината за натрупаните задължения са както на стария УС, така и на кмета Йордан Йорданов. Имам предвид, че по негово предложение, определена сума от бюджета на клуба е заделена за закупуване на седалки на стадион „Дружба“ за Европейското първенство за девойки. Той е поел ангажимент, че сумата ще бъде върната в срок или възстановена чрез спонсори, но така или иначе все още не е постъпила в клубната каса. Наред с това парите за реклама от „Ефбет“ до края на 2019 г. са преведени авансово, което означава, че още едно перо е усвоено безвъзвратно. Непонятно ми е защо дадени неща се обещават, след което се завоалират и в крайна сметка не се изпълняват, сподели Св. Петров.

Според него не отива на клуб, който чества 100-годишен юбилей, да действа по този начин. Доколкото знам, имало е планиран бюджет за официални тържества, но и тези пари  никой не знае къде са. А за да се получи истински празник, това не става от днес за утре, защото за една прилична организация са необходими поне 6 месеца. Предвид изброените причини мъжкия отбор, който се очертава сред най-младите в групата, остава малко на заден план. Тези момчета все пак заслужават подкрепа и уверявам феновете, че ще дадат максимума от себе си на терена във всеки мач. На отбор като „Добруджа“ му отива да се бори за първото място в Трета лига и ще се стремим към него без значение от съперниците, е категоричен преминалия през ДЮШ на клуба екснационал.