Отново блъснаха диво прасе край Дуранкулак, взети са проби за Африканска чума

Лек автомобил е блъснал дива свиня на 500 метра от последния случай на заразено прасе в област Добрич. Това съобщи пред журналисти днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич д-р Борислав Каменов.

Отново блъснаха диво прасе край Дуранкулак, взети са проби за Африканска чума

Припомняме, че в средата на миналия месец край Дуранкулак, област Шабла, вследствие на пътнотранспортно произшествие беше установен  труп на мъртво диво прасе, заразено с Африканска чума. 



В петък, около 22 часа на границата между с. Дуранкулак и с. Ваклино лек автомобил „Мерцедес” е ударил друго прасе. На мястото незабавно са се отзовали представители на Горското стопанство и ОДБХ – Добрич, които са взели проби. Днес те ще бъдат изпратени  за анализ в Централната референтна лаборатория в София, като резултати се очакват в сряда. Трупът е прибран, загробен и е направена дезинфекция на мястото.

По думите на д-р Каменов ако мъртвото животно край Дуранкулак е  заразено с АЧС ще бъдат поставени капани, в които да се залавят дивите прасета. Свинете ще бъдат отстреляни и ще бъдат изпратени проби в лабораториите за наличие на болестта.  

Претърсване ще се направи и в района на стопанство „Зеленка”, където са установени две пробойни в оградата, по които не са намерени следи от диви свине, а само косми от язовци.