Общинският съвет на Добрич се събира на извънредно заседание за шистовия газ

Извънредна сесия на Общински съвет - Добрич ще се състои в събота. На заседанието ще се резгледа само една докладна - дали да се проведе местен референдум относно добива на шистов газ.

Общинският съвет на Добрич се събира на извънредно заседание за шистовия газ

Извънредното заседание на местния парламент е насрочено за 3 септември от 14.00 часа.


 

Инициатор за свикването му бе Коалиция "Граждани в повече", която настоява за провеждане на местен референдум и жителите на Добрич да решат дали на територията на общината е разумно и какви ще са последствията от проучване и последващ добив на шистов газ.

 

Предложението за провеждане на извънредна сесия е подкрепено от 15 общински съветници от всички партии и коалиции, представени в местния парламент.

 

Те предлагат провеждането на местен референдум по реда на Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който да се проведе на 23 октомври 2011 г., когато са изборите за Президент, кметове и общински съветници.

 

Поради гъстотата на сондите, огромният брой тежки камиони с вода и химикали и басейните за съхраняване на отпадни води, плодородна земя на Добруджа ще бъде неизползваема за десетилетия напред, се казва в докладната във връзка с добива на шистов газ.

 

На извънредната сесия в събота ще се реши дали да се насрочи местен референдум, на който жителите на град Добрич с право на глас да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте да бъдат извършвани проучвания и добив на шистов газ на територията на Община Добрич".