Вписват три нови паметника в областния регистър „Военни паметници“

Вписват три нови паметника в областния регистър „Военни паметници“, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Добрич.

Вписват три нови паметника в областния регистър „Военни паметници“

Това е станало ясно на заседание на Областната комисия „Военни паметници“, председателствано от областния управител Красимир Кирилов.



Участие е взел и Радослав Симеонов, главен експерт „Военни паметници“ от дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната.

Главният експерт по „Организационно-мобилизационна подготовка“ в Областната администрация инж. Красимир Куртев е представил постъпилите в администрацията нови анкетни карти на паметници за вписване в областния регистър „Военни паметници“. Това са монументите в кв. „Рилци“ - „Паметна плоча на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея 05 – 07.09.1916 г.", “Паметник на загинали летци и парашутисти на летище Балчик при изпълнение на служебния си дълг“ и „Паметна плоча на загиналите във войните жители на с. Спасово“. В хода на коментарите е било уточнено, че съществуващата стара такава ще бъде преместена. Единодушно комисията е  одобрила постъпилите проектни предложения. 

На заседанието от Община Добричка са представили проект за възстановяване на военен паметник в с. Драганово. Той е съществуващ и се намира във Военното гробище в Добрич. Радослав Симеонов е уточнил, че паметникът на старши подофицер Драган Райков е бил донесен в музея през 1992 г., като е бил открит захвърлен между селата Опанец и Драганово. “Считам, че връщането му в естествена среда е наш дълг, като за тази цел от Министерство на отбраната ще се постараем да осигурим около 80 % от сумата за това”, добавил е още експертът. 

Дияна Борисова от Община град Добрич е представила проект за ремонт на част от ансамбъла на Паметника на загиналите за освобождението добруджанци. Тя е изтъкнала, че се касае за реновиране на плочата с имена на загинали във войните като е уточнила, че в момента там са изписани 254 имена на загинали, а във времето са били установени още 112 добруджанци, дали живота си във войните, чиито имена не фигурират. И по тази точка от дневния ред Симеонов е заявил подкрепа, като е декларирал от името на военното министерство финансова подкрепа за част от стойността на проекта.