Бъдещето на регионалното развитие обсъди областният управител с експерти от МБВР

Бъдещето на регионалното развитие бе обект на дискусия с експерти от Международната банка за въстановяване и развитие /МБВР/, провела се през седмицата в Търговище.

Бъдещето на регионалното развитие обсъди областният управител с експерти от МБВР

Във форума, организиран от Митко Стайков – областен управител на област Търговище и председател на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район, участва областният управител на област Добрич Красимир Кирилов. Стратегическите консултации са част от инициативите, изпълнявани по сключено споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и МБВР.



Акцентът на дискусията и това, което бе представено от експертите на МБВР е в посока бъдещето на регионалното развитие и варианти за по-добър напредък чрез ефективно планиране за следващия програмен период – 2021-2027 г., сподели Красимир Кирилов след завръщането си от форума. Той заяви, че обект на дискусия са били основно два сценария, с които да се постигне максимално добър ефект в регионалното развитие, тъй като се обсъжда по-ефективно структуриране на Регионалните съвети за развитие и натоварването им с нови функции, което да доведе до преодоляване на съществуващите икономически и социални дисбаланси между отделните райони на страната и регионите и постигане на по-добър стандарт на живота на хората, добави областният управител.

Във форума са участвали представители на Министерски съвет, Министерство на икономиката, на МРРБ, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на земеделието, храните и горите, общински и областни администрация и други.