Изложбата "Мозайка" представя Страхил Найденов в „Двореца” в Балчик

Художникът Страхил Найденов представя изложбата си „Мозайка” на 26 юли, от 18 часа в Каменната зала на Държавен културен институт КЦ "Двореца" в Балчик

Изложбата "Мозайка" представя Страхил Найденов в „Двореца” в Балчик

Водещи в творбите на автора са идеята, процесът на изпълнение и произтичащото от това отражение върху техниката и материала. Творецът преодолява недостатъците на художествено – изразните му възможности в миналото, в някои случаи ограничаващ обемно пластичното и живописно изграждане. Страхил Найденов използва богатия език на мозайката, като съпоставя различни фактури и материали, постига различни нива и пространствени планове, комбинира различни редежи. Използва монохромните или деликатни нюанси на повърхността, които задават хармонията и ритъма на композициите. Някои от произведенията са по-колоритни и декоративни, в други се наблюдава определена пестеливост, която съчетана със стилизацията подчертава основната тема и замисъл на автора. Част от творбите са типично скулптурни решения, проявяващи се в динамични форми и пластични моделировки.  


Страхил Найденов е роден на през 1973 година в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулпурната мозайка. В своето творчество използва естествени камъни, минерали и керамика. Член на Съюза на българските художници, Международната aсоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/ и Групата на плевенските художници. 

Жителите и гостите на Белия град ще имат възможността да се докоснат до творчеството на Страхил Найденов на 26 юли, от 18 часа в Каменната зала.