Проф. д-р Паскал Желязков: Населението трябва да се държи будно по отношение на АЧС и предприетите мерки да не се отпускат нито за миг

Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с установените огнища на Африканска чума по свинете в страната и недопускането на болестта на територията на Област Добрич.

Проф. д-р Паскал Желязков: Населението трябва да се държи будно по отношение на АЧС и предприетите мерки да не се отпускат нито за миг

На заседанието присъстваха ръководителят на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София проф. д-р Паскал Желязков и  д-р Димка Димитрова, която замества директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов, който поради ангажименти не успя да присъства. 


Д-р Димка Димитрова запозна присъстващите с настоящата обстановка в област Добрич. „Имаме 65 хил. свине в 7 индустриални свиневъдни обекта, три от които тип „А” и задни дворове като направените списъци от кметовете по населени места показват, че в тях има около 1 000 домашни прасета”, заяви тя. Д-р Димитрова припомни, че край с. Дуранкулак е било последното констатирано огнище на Африканска чума в нашата област. Болестта беше открита в диво прасе, блъснато от автомобил. До момента друго такова огнище няма. Предприети са всички необходими мерки за ограничаването на болестта на границата с Румъния. 

„Действително африканската чума е нова болест за нашата страна. Както знаете първият случай беше миналата година в една малка ферма до с. Тутраканци в Провадия. След това до края на годината имаше още 18 случая диагностицирани в нашата лаборатория, но те са при диви свине. Обаче от началото на тази година отново се появиха случаи на АЧС при домашни прасета, като първото беше в с. Жернов, Плевенска област, след това стигна и до  първата индустриална ферма в Николово, Русенско, където е имало пропуски в мерките за биосигурност”, посочи  ръководителят на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София проф. д-р Паскал Желязков. Той апелира за прилагане  на мерките за биосигурност в големите индустриални ферми, а техните собственици или управители да следят за тяхното спазване. 

Проф. Желязков смята, че трябва да се вземе решение, с което да се забрани отглеждането на домашни прасета в личния двор поне за 2 години. Той посочи още, че служителите на ветеринарните служби трябва да следят за спазването на мерките, а  кметовете на населени места трябва да преброят  прасетата в личните дворове на хората. Според него на общинските епизоотични комисии трябва да бъдат поканени кметовете на всички населени места на територията на общините, всички частно практикуващи лекари и собственици на малки и големи ферми и да се направи общински план за справяне с болестта ако възникне такава. 

Ръководителят на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт коментира и темата за унищожаването на всички домашни прасета, ако има наличие на болестта в едно от тях. „На всички хора са им мили животните, още повече да го виждаш, че е здраво, а да трябва да го ликвидираш, но  такъв е законът и едно да има болно всичко отива, защото болестта е много силно заразна и може да се пренася  по  много начини”, категоричен е професора. 

По негови думи всички потвърдени в страната проби се изпращат задължително в европейските референтни лаборатории, за да потвърждаване.  „Ако се потвърди наличието, тогава нашата страна  получава финансово обезщетение от ЕС, така че никой да не си прави илюзията, че така се убиват животните, защото на някого му е хрумнало”, допълни той.

„Няма съмнение, че тази чума дойде от Румъния, но някои наши деятели смятат, че там болестта доста време е циркулирала в дивите свине, но не е обърнато достатъчно внимание. Апелирам горските служители ежедневно да докладват какво са претърсили”, каза проф. д-р Паскал Желязков.

По негови думи Африканската чума по свинете ще донесе силни икономически проблеми и на горските стопанства, защото някои от тях се водят и ловни и техният по-голям икономически ресурс се добива от ловните полета. Според него трябва да се правят претърсвания на горите за умрели диви свине ежедневно и те да се загробват, защото в горите освен диви прасета има чакали, лисици и вълци, които могат да бъдат механични  преносители на заболяването, отделно не бива да се подценяват и грабливите птици. 

„Населението трябва да се държи будно по отношение на Африканската чума и мерките, които се прилагат, да не се отпускат нито за момент”, каза в заключение проф. Желязков.