Президентът на международната организация „Интерхелп“ Улрих Бееман беше удостоен с почетен знак от кмета на Шабла

Хуманитаристът беше отличен на представянето на книгата си „Ярост“.

Президентът на международната организация „Интерхелп“ Улрих Бееман беше удостоен с почетен знак от кмета на Шабла

Писателят-журналист и президент на международната организация „Интерхелп“ Улрих Бееман получи почетния знак на Шабла, съобщават от Общинската администация. Точно преди година, той представи в Шабла, издадената му тогава на немски език книга „Novemberwut“. Със съдействието на община Шабла, романът беше преведен на български със заглавието „Ярост“. 



На 20 юли, в двора на Зеления образователен център в Шабла г-н Бееман представи и „Ярост“.  Кметът на община Шабла, Мариян Жечев, откри тържествената част на вечерта. В краткото си слово, той каза, че през годините Улрих Бееман се е утвърдил като безспорна фигура на дарител в община Шабла и заедно с Общинския съвет, са взели единодушно решението, по повод на 50-години от обявяването на Шабла за град, да връчат на Улрих Бееман почетния знак на община Шабла. 

След като връчи паметното отличие, кметът даде думата на председателя на Общинки съвет Шабла д-р Йорданка Стоева, която изказа благодарността на жителите на Общината към г-н Бееман за благородната му дейност на наша територия и за вече 16-годишното ползотворно сътрудничество. Тя припомни някои от даренията и заслугите на г-н Бееман за осъществяването на социални проекти в Общината – помощта след наводненията, възстановяването на църквата „Св. Димитър“ в с. Горичане, пожарният автомобил за РС ПБЗН Шабла, линейката за Спешна помощ, автомобилът за Социалния патронаж, подпомагането на читалища, библиотеки и пенсионерски клубове. Д-р Стоева подари на Улрих Бееман мида с перла в нея, като символ на Шабла.

Развълнуваният Улрих Бееман заяви, че е щастлив да е сред приятели и съмишленици, и благодари на община Шабла за оказаната му чест. Той изказа своите благодарности и към всички, допринесли за това, българското издание на книгата му да стане факт. „За мен и моето семейство Шабла и Горичане (селото, в което е българският му дом) са част от моята Родина! Радостен и горд съм, че сме сега тук заедно!“ – каза г-н Бееман. Той обяви, че приходите от продажбата на „Ярост“ на 100% ще се използват за социални проекти в община Шабла, а ако има второ издание на книгата – постъпленията пак ще останат под същата форма в Общината. Улрих Бееман обяви, че следващото дарение ще е за създадения преди 10 г. с помощта на ръководената от него „Интерхелп“, Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в Шабла. Това ще бъде микробус, специално пригоден за нуждите на потребителите на Центъра, които са със специални потребности. Друго анонсирано от г-н Бееман дарение е пълен комплект униформи за пожарникарите от РС ПБЗН Шабла, както и зимни работни  дрехи за 30-те служители на общинската фирма БКСТРО.